Home Stil de viata Smochinele: Beneficii incredibile pentru sănătate

Smochinele: Beneficii incredibile pentru sănătate

by BeCool

Smochinele: Beneficii incredibile pentru sănătate

Unii savanți consideră că fructul interzis smuls de Eva din grădina Raiului nu a fost un măr, ci o smochină. De asemenea, fructul preferat al Cleopatrei a fost smochina. Ei bine, un fruct care este consumat de atât de mult timp trebuie să aibă anumite beneficii pentru sănătate. 

Smochinul este un arbore de foioase din genul Ficus, originar din Orientul Mijlociu și Asia de Vest și este acum cultivat în întreaga lume. Poate crește până la o înălțime de 7-10 metri, în zone uscate și însorite, în zone stâncoase și  poate supraviețui chiar și în soluri mai puțin fertile. Smochinii pot trăi până la 100 de ani.

Istoria smochinului

Originar din India și Turcia, smochinul a ajuns în America în anii 1500. Săpăturile arheologice au scos la lumină rămășițele de smochin care datează din anul 5000 î.Hr. 

Acest arbore fructifer a fost menționat în Biblie ca simbol al păcii și prosperității.

Smochinele au fost cultivate pe scară largă în Orientul Mijlociu și Europa și au ajuns în China la mijlocul anilor 1500. Livezile de smochini renumite în întreaga lume din California au fost plantate de misionarii spanioli la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 • Smochinele au fost folosite ca îndulcitor de către asirieni în anul 3000 î.Hr. Se știe că smochinul este prima plantă cultivată de oameni.
 • Aristotel a descris cultivarea smochinelor în Grecia în lucrările sale. Smochinele erau, de asemenea, o sursă comună de hrană pentru romani. Grecii și romanii au răspândit fructele în regiunea mediteraneeană.

*Fapt interesant: S-a constatat că smochinele, datorită alcalinității lor ridicate, pot ajuta oamenii să renunțe la fumat, reducând dorința de a fuma.

Beneficiile smochinelor pentru sănătate

 1. Îmbunătățește digestia

Smochinele ameliorează constipația și îmbunătățesc sănătatea digestivă. Înmoaie 2-3 smochine în apă peste noapte și mănâncă-le cu miere a doua zi dimineața și îți poți lua rămas bun de la problemele legate de constipație.

 • Fibrele sunt grozave pentru digestie, iar smochinele sunt pline de fibre alimentare, care ajută tranzitul intestinal și ameliorează constipația. Fibrele din smochine tratează și diareea și calmează întregul sistem digestiv.

O dietă bogată în fibre este ceea ce ai nevoie pentru a-ți regla sistemul digestiv, iar smochinele sunt un must-have, deoarece te fac să te simți sătul și te împiedică să mănânci în exces.

 1. Îmbunătățesc sănătatea inimii

Smochinele reduc nivelul de trigliceride din sânge și contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii.

 • Trigliceridele sunt particule de grăsime din sânge care sunt o cauză principală a bolilor de inimă. De asemenea, antioxidanții din smochine elimină radicalii liberi din organism, care blochează arterele coronare și provoacă boli coronariene

Smochinele conțin, de asemenea, fenoli și acizi grași omega-3 și omega-6 care scad riscul de boli de inimă.

3. Scade colesterolul

Smochinele conțin pectină, o fibră solubilă despre care se știe că reduce nivelul de colesterol. Fibrele din smochine curăță excesul de colesterol din sistemul digestiv și îl transportă în intestine pentru a-l elimina.

 • Smochinele conțin și vitamina B6, care este responsabilă pentru producerea serotoninei. Aceasta serotonina îți îmbunătățește starea de spirit și scade colesterolul.

Smochinele uscate reduc colesterolul general, deoarece conțin acizi grași omega-3 și omega-6 și fitosteroli care scad sinteza naturală a colesterolului în organism.

 1. Previne cancerul de colon

Consumul regulat de smochine poate reduce riscul de cancer de colon, deoarece fibrele din smochine ajută la eliminarea rapidă a deșeurilor din organism.

 • Numeroasele semințe din smochine conțin niveluri ridicate de mucină care colectează deșeurile și mucusul din colon, pe care le elimină.

5. Vindeca anemia

Lipsa fierului în organism poate provoca anemie feriprivă. Smochinele uscate conțin fier, care este o componentă cheie a hemoglobinei. S-a constatat că consumul de smochine uscate îmbunătățește nivelul hemoglobinei din sânge.

 • Copiii în creștere, adolescenții și femeile care au menstruație și femeile însărcinate ar trebui să își monitorizeze nivelul de fier pentru a evita complicațiile. 

De asemenea, dacă ești bolnav sau ai suferit o intervenție chirurgicală, include smochine în dieta ta pentru a crește nivelul de fier din corp.

6. Scade nivelul de zahăr la pacienții diabetici

Nu doar fructele, ci și frunzele de smochine au beneficii pentru sănătatea ta. Frunzele de smochin au proprietăți uimitoare care ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. 

 • Potrivit unui studiu, includerea frunzelor de smochin în dietă a ajutat la controlul creșterii zahărului din sânge după o masă la diabeticii dependenți de insulină.

Poți consuma frunze de smochin sub formă de ceai. Poți fierbe 4-5 frunze de smochin în apă filtrată și le poți consuma sub formă de ceai. De asemenea, poți usca frunzele de smochin și le poți măcina pentru a obține o pulbere. Se adaugă doua linguri din aceasta pulbere la un litru de apă și se fierbe. Ceaiul tău este gata!

7. Previne cancerul la sân

Smochinele sunt unele dintre fructele care conțin cea mai mare cantitate de fibre. Și s-a constatat că femeile care au consumat mai multe fibre alimentare în timpul adolescenței și la vârsta adultă au avut un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

 • Aportul ridicat de fibre a fost asociat cu un risc cu 16% mai mic al apariției în general a cancerului de sân și cu un risc cu 24% mai mic de apariție a cancerului de sân înainte de debutul menopauzei.

Extractele de smochine și smochinele uscate sunt cunoscute că conțin elemente care ajută la prevenirea cancerului de sân în postmenopauză.

8. Întăresc oasele

Cele mai citite articole

Smochinele conțin calciu, potasiu și magneziu. Toate acestea ajută la sănătatea oaselor. Smochinele îmbunătățesc densitatea oaselor și scad degradarea lor, proces care începe pe măsură ce îmbătrânești. Calciul este crucial pentru menținerea oaselor sănătoase, iar smochinele sunt una dintre cele mai bune surse de calciu.

 • Smochinele conțin potasiu care contracarează pierderile de calciu prin urină cauzate de dietele bogate în sare. Acest lucru împiedică oasele să se subțieze.

9. Bogate în antioxidanți

Smochinele sunt o sursă importantă de antioxidanți, neutralizează radicalii liberi din corpul tău și luptă împotriva bolilor. Cu cât smochina este mai coaptă, cu atât conține mai mulți antioxidanți.

 • Smochinele sunt o sursă bogată de antioxidanți fenolici. Antioxidanții din smochine îmbogățesc lipoproteinele din plasmă și le protejează de oxidarea ulterioară.

10. Reglează hipertensiunea arterială

Studiile arată că includerea smochinelor în dieta zilnică ajută la scăderea tensiunii arteriale. Fibrele din smochine scad riscul de hipertensiune arterială.

 • În afară de potasiu, conținutul de omega-3 și omega-6 din smochine ajută și la menținerea tensiunii arteriale.

11. Crește rezistența sexuală

Smochinele sunt considerate a fi un excelent supliment sexual și de fertilitate. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu și zinc. De asemenea, sunt bogate în magneziu, mineral necesar pentru a produce hormonii sexuali androgeni și estrogeni.

 • Smochinele ajută la diferite tipuri de disfuncție sexuală, cum ar fi sterilitatea, disfuncția erectilă și apetitul sexual. 

Nu există o susținere științifică puternică, dar în multe culturi, smochinele sunt considerate simboluri ale fertilității. De asemenea, produc un aminoacid care este responsabil pentru creșterea producției de oxid nitric, care extinde vasele de sânge și crește fluxul de sânge către toate părțile corpului, inclusiv către organele sexuale.

Înmoaie smochinele în lapte peste noapte și mănâncă-le a doua zi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile sexuale.

12. Tratează astmul

O metodă eficientă de a trata astmul bronșic este consumul unui amestec de pudră de schinduf, miere și smochine. De asemenea, poți consuma suc de smochine pentru ameliorarea astmului.

 • Smochinele hidratează membrana mucoasă și drenează flegma, ameliorând astfel simptomele astmului. De asemenea, conțin compuși fitochimici care luptă împotriva radicalilor liberi, care altfel declanșează astmul.

13. Previn degenerescența maculară

Smochinele pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, care este o cauză principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

 • Smochinele îmbunătățesc vederea și previn degenerescenta maculară, deoarece conțin o cantitate mare de vitamina A. Vitamina A este un antioxidant care îmbunătățește sănătatea ochilor. Protejează ochii de radicalii liberi și previne deteriorarea retinei.

14. Îmbunătățesc sănătatea ficatului

Smochinele elimină obstrucțiile din ficat, îmbunătățind astfel sănătatea acestuia. Un studiu a arătat că un extract preparat din frunze de smochin a avut efecte hepatoprotectoare la șoareci, deschizând calea pentru utilizarea sa în prevenirea leziunilor hepatice la om.

15. Previn boala coronariană

Antioxidanții din smochine, precum și proprietățile lor de scădere a tensiunii arteriale, elimină radicalii liberi din organism, care altfel blochează arterele coronare, ducând la boli coronariene.

 • De asemenea, prezența potasiului, omega-3 și omega-6 în smochine ajută la prevenirea atacurilor de cord.

16. Țin insomnia la distanță

O dietă echilibrată este esențială pentru un somn bun. Includerea smochinelor în dieta îți îmbunătățește calitatea somnului. Acestea conțin aminoacidul triptofan care ajută corpul să creeze melatonină, care induce somnul.

 • Smochinele conțin și acizi grași omega-3 care te ajută să dormi mai bine. Triptofanul prezent în smochine ajută la sintetizarea vitaminei B3 în organism, care ține la distanță insomnia. Lipsa vitaminei B3 din corpul tău te face instabil și neliniștit, ceea ce îți poate strica somnul.

Smochinele sunt o sursă bogată de magneziu. Lipsa de magneziu din organism provoacă stres și iritabilitate, care duc la insomnie.

17. Întăresc sistemul imunitar

Smochinele ucid bacteriile, virușii și viermii intestinali rotunzi din corpul tău, care altfel pot cauza probleme de sănătate. Conțin substanțe nutritive precum potasiul și manganul care, împreună cu antioxidanții, îți întăresc sistemul imunitar.

18. Previn apariția ridurilor

Un studiu a constatat că extractul de smochine a avut un efect antioxidant și anti colagenază asupra pielii ridate și a redus procentul de adâncime a ridurilor.

 • Într-un alt studiu, s-a descoperit că o formulă care conține extract din fructe de smochine a scăzut semnificativ melanina pielii, pierderea de apă trans-epidermică și sebumul pielii. De asemenea, a crescut hidratarea pielii. Prin urmare, smochinele ar putea fi folosite ca remediu pentru hiperpigmentare, acnee, pistrui și riduri.

Cele mai citite articole

You may also like