Home Stil de viata Prin ce metode îți poți îmbunătăți puterea de concentrare?

Prin ce metode îți poți îmbunătăți puterea de concentrare?

by BeCool

Prin ce metode îți poți îmbunătăți puterea de concentrare?

Să îți menții puterea de concentrarea poate fi o sarcină dificilă, mai ales în contextul în care ai în preajmă nenumărate distrageri de atenție. Într-o lume agitată de informații și bruiaje, oamenii își pierd repede puterea de concentrare ceea ce complică îndeplinirea sarcinilor zilnice. 

Capacitatea de concentrare este esențială în învățarea unor lucruri noi, în atingerea obiectivelor sau a performanței într-o varietate de situații. Indiferent că vorbim de realizarea unui task la locul de muncă ori de realizarea unui fel de mâncare acasă, puterea de concentrare nu este decât ingredientul care face diferența între succes și eșec.

Metodele de sporire a puterii de concentrare sunt similare celor de construire a mușchilor. Ceea ce contează cu adevărat este să lucrezi puțin, în fiecare zi, în demersul tău de îmbunătățire a puterii de concentrare. Astfel, rezistența la distrageri poate să doară puțin, însă îți va spori voința și vei deveni zilnic mai concentrat.

Ce rol are puterea de concentrare?

Capacitatea de concentrare este utilă în următoarele situații:

  • Contribuie la un studiu eficient;
  • Permite înțelegerea mai rapidă a diverselor concepte;
  • Îmbunătățește memoria;
  • Conduce la îndeplinirea unei sarcini sau a unui obiectiv;
  • Permite ignorarea gândurilor sau informațiilor irelevante;
  • Contribuie la dezvoltarea capacităților psihice;
  • Este utilă în creativitate;
  • Ajută la meditație, în obținerea echilibrului emoțional și fizic.

Cum poți îmbunătăți puterea de concentrare?

Cele mai citite articole

Dezvoltarea puterii de concentrare începe cu o alimentație corespunzătoare. Asigură-te că planul alimentar include proteine și carbohidrați, precum și un consum responsabil de apă și lichide.

Somnul este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când vine vorba de sporirea concentrării. Somnul reface organismul, încetinind totodată îmbătrânirea prematură a creierului. Un mod eficient de a spori calitatea somnului este să alegi să dormi într-o cameră întunecată, în care să difuzezi o aromă plăcută de uleiuri esentiale menite să te relaxeze și să îți inducă starea de somnolență (de exemplu, de levănțică sau vanilie).

Lipsa de concentrare apare și atunci când mintea este stresată de task-urile numeroase pe care le ai de îndeplinit. Depășită de situație și încercând să îndeplinească toate sarcinile deodată, mintea nu se mai poate concentra, iar multitasking-ul poate crea multe greșeli. De aceea, un mod de a îmbunătăți concentrarea constă în organizarea minții. Notează-ți într-o agendă toate sarcinile și îndeplinește-le în funcție de priorități. De asemenea, ia pauze scurte între sarcini.

Descoperă beneficiile aromaterapiei. Din moment ce este imposibil să fii mereu concentrat, puterea de concentrare poate fi recăpătată cu ajutorul uleiurilor esențiale. Ele stimulează anumite zone ale creierului care controlează emoția, motivația, atenția și gândurile. Sistemul limbic al creierului este conectat cu sistemul olfactiv, motiv pentru care inhalarea aromelor de ulei esential influențează emoțiile și gândurile. De exemplu, dacă vei adăuga ulei esential de menta într-un difuzor, nivelul de stres va fi redus, iar vigilența și concentrarea vor fi îmbunătățite. În plus, aroma de mentă oferă un plus de energie și clarifică mintea. 

Cele mai citite articole

You may also like