Satisfacția pe plan sexual reduce stresul, anxietatea, mărește nivelul edorfinelor și odată cu acestea, speranța de viață. Libidoul, sau dorința pentru activitatea sexuală, diferă de la o persoană la alta, în funcție de factorii de natură psihică și fizică. Întrucât o viață lungă înseamnă o viață fericită, apetitul sexual scăzut merită o atenție deosebită asupra cauzelor.
Libidoul la femei
Dorința sexuală la femei coincide cu schimbările din viața lor (menopauză sau sarcină), începutul sau finalul relației, stresul cu care se confruntă, medicamentele pentru tratarea depresiei sau cu starea generală de sănătate. Schimbarea treptată a stilului de viață precum și noile tehnici sexuale vor genera îmbunătățirea stării de spirit și totodată, creșterea libidoului.
Libidoul la bărbați
În cazul femeilor, apetitul sexual întâmpină fluctuații pe perioade mai lungi, în comparație cu bărbații. La bărbați, fluctuațiile sunt frecvente într-o singură zi, fapt cauzat de creșterea și scăderea nivelul de testosteron pe parcursul zilei. De exemplu, apetitul sexual masculin este cel mai ridicat în prima parte a zilei, când bărbații se trezesc cu erecții și cel mai scăzut noaptea. Ca vârstă, cel mai înalt nivel de testosteron este marcat la adolescență, urmând să scadă odată cu cu anii. Testosteronul reglează producția de spermă și contribuie totodată la dezvoltarea organelor sexuale. Lipsa dorinței sexuale masculine este produsă de variați factori precum: testosteron scăzut, diabet, boli tiroidiene, boli si dureri cronice, depresie, anxietate, stres, medicamente antidepresive sau pentru tratarea tensiunii arteriale.
Ți-ai pierdut apetitul sexual. Ce poți face:
Acum că ai aflat despre cauzele care generează lipsa dorinței sexuale, următoarea etapă este găsirea unei soluții. Află cum crești libidoul în câțiva pași simpli.
- Învață să controlezi stresul din viața ta
Cele mai citite articole
Grijile cotidiene de la locul de muncă, problemele financiare sau responsabilitățile cu copiii sunt factori care cresc anxietatea și scad dorința pentru sex. Gestionează stresul zilnic și menține-te în formă prin exerciții fizice, practicarea unui hobby, tratamente și masaje de relaxare, consiliere psihologică sau activități recreaționale.
- Preludiul
Comunicarea deschisă cu partenerul pe tema preferințelor sexuale, sau spontaneitatea în relațiile intime cresc garantat apetitul sexual.
- Rutina unui somn odihnitor
După cum știi, respectarea orelor de somn asigură randamentul maxim în activitățile tale zilnice. Mintea odihnită, te ajută să fii mai relaxat, mai focusat pe tine și nevoile celorlalți, sporind cheful pentru activități sexuale.
- Dieta sănătoasă
Alimentația bogată în vitamine și proteine, efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat, eliminarea prăjelilor, grăsimilor cauzatoare de afecțiuni, sunt un bun început pentru o viață lungă și plină de satisfacții mai ales pe plan sexual.
- Evitarea rutinei sexuale
Pozițiile sexuale noi sau în locații în care nu le-ai mai practicat, alegerea altor momente din zi față de cele cu care erai obișnuit, precum și folosirea jucăriilor sexuale sunt un început promițător în reaprinderea dorinței sexuale.
- Afrodisiacele
Afrodisiacele sunt importante pentru creșterea libidoului, plăcerii, performanței sexuale, a dorinței sexuale, tonusului și îmbunătățesc partidele de sex.
Cele mai multe cupluri ajung să experimenteze situația în care apetitul pentru contactul sexual scade mult. Acest fapt poate conduce la despărțire, infidelități, tensiuni de cuplu. Această disfuncție sexuală, poate să apară în orice moment al vieții și va atrage după sine, disconfort emoțional și stima de sine redusă. Prin urmare, atunci când lipsa dorinței sexuale începe să afecteze relația cu celălalt sau starea ta psihică, este utilă apelarea la un ajutor medical.