Acasa Stil de viata Ce sunt parabenii și de ce trebuie evitați

Ce sunt parabenii și de ce trebuie evitați

de BeCool

Când cumpărați produse de înfrumusețare și de îngrijire personală, sunt șanse să dați peste câteva produse etichetate „fără parabeni”. 

  • Pe măsură ce societatea devine din ce în ce mai conștientă de pericolele diferitelor ingrediente, parabenii și sulfații au devenit două cuvinte la modă. Dar știi cu adevărat de ce? Știi ce sunt parabenii și de ce sunt dăunători pentru tine? 

Iată cum îți poți da seama dacă produsele tale de îngrijire personală conțin parabeni și de ce ar trebui să îi evitați.

Ce sunt parabenii?

Parabenii sunt conservanți folosiți în mod obișnuit. Aceștia au fost utilizați încă din anii 1950 pentru a preveni creșterea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului în produse cosmetice, alimente și medicamente. 

  • Studiile arată că parabenii sunt prezenți în aproximativ 85% din produsele cosmetice de astăzi, deoarece sunt o modalitate ieftină și eficientă de a mări durata de valabilitate a acestora. 

Aruncă o privire rapidă pe produsele tale de înfrumusețare și sigur că le vei găsi în șamponul, loțiunile, gelurile de duș, rujurile, scruburile, deodorantele și multe alte produse ale tale. 

Cum afli dacă un produs conține parabeni

Verificarea unui produs cosmetic în legătură cu conținutul de parabeni se face destul de ușor. 

  • Trebuie doar să verificați lista de ingrediente pentru orice termen care se termină cu „paraben”: Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Butylparaben și Isobutilparaben sunt doar câteva dintre aceste ingredinente. 

Parabenii pot fi prezentați și ca alchil parahidroxi benzoați, așa că asigurați-vă că verificați pe etichete și existența acestui ingredient.

  • De asemenea, parabenii sunt folosiți și în alimentație, mai ales în biscuiți și în mezeluri (aditivi începând cu E214, E215 … până la E219), dar și în lactate.

De ce sunt parabenii periculoși

Deși parabenii sunt folosiți de aproape 70 de ani, progresele tehnologice i-au făcut pe oamenii de știință să înceapă să pună sub semnul întrebării siguranța lor. Parabenii se absorb ușor prin piele, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a raportat existența pe scară largă a parabenilor în corpul uman. 

Iată doar câteva motive pentru care nu ai vrea ca parabenii să intre în organismul tău:

Potențiali disruptori endocrini 

Agenția de Protecția Mediului din SUA leagă unii parabeni de cancer, probleme de dezvoltare și hormonale. De ce? Studiile au arătat că parabenii au capacitatea de a imita hormonul estrogen și că parabenii se atașează de fapt de receptorii de estrogen, interferând astfel direct cu producția de estrogen. 

  • Nivelurile ridicate de estrogen sunt legate de cancerul de sân, deoarece pot stimula diviziunea celulelor mamare și creșterea tumorii. 

Ceea ce este și mai îngrijorător este că au fost găsite urme ale acestor substanțe chimice în tumorile cancerului de sân. Faptul că parabenii imită estrogenul înseamnă, de asemenea, că ar putea duce la pubertate accelerată la fete.

Se acumulează în organism

Atunci când se acumulează în organismul tău, parabenii creează un exces de radicali liberi, care sunt extrem de greu de gestionat de organism și pot duce la probleme grave de sănătate, de la dezechilibre hormonale la probleme de sănătate mintală.

Dăunează mediului înconjurător

De îndată ce aceste toxine prezente în șampoane, creme etc. ajung în canalizare, mai departe vor ajunge în apele de suprafață și subterane, unde se acumulează de-a lungul anilor, dăunând ecosistemelor și mediului. 

  • Ca potențiali perturbatori endocrini, parabenii nu reprezintă doar un risc pentru sănătate, ci și pentru viața acvatică, ceea ce duce la tulburări de reproducere și comportament, precum și la scăderea funcționalității sistemului imunitar la pești. 

Altfel spus, nu numai că puneți substanțe chimice toxice pe corp, dar și peștele pe care îl mâncați ar putea fi otrăvit.

Au legătură cu iritarea pielii 

Pentru cei care suferă de afecțiuni ale pielii precum dermatita sau rozaceea, parabenii pot fi deosebit de iritanți și pot provoca reacții alergice la copiii mici. 

În cazul alergiilor preexistente, parabenii pot contribui și la o serie de afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita.

Au impact negativ asupra sistemului imunitar

Studiile independente efectuate de Environmental Working Group au descoperit că parabenii pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar și pot crește alergiile.

Pot afecta spermatozoizii și pot provoca cancer testicular

Parabenii au fost găsiți în urina și sângele bărbaților după ce au folosit produse care conțin parabeni.

Categoria de chimicale sintetice considerate perturbatori endocrini afectează negativ și fertilitatea bărbaților, scăzând viabilitatea spermei și cantitatea acesteia. Totodată, se crede că poate avea legătură cu cancerul testicular la bărbați din cauza dereglărilor hormonale pe care le poate produce în corpul nostru.

  • Totuși, nu există studii despre parabeni care să demonstreze că sunt cancerigeni pentru om (relația cauză-efect). Însă este cunoscut faptul că aceștia nu sunt metabolizați complet și eliminați din corp, ci pot rămâne în interiorul celulelor, afectând funcționarea organismului.

S-ar putea sa va placa si asta

Lasa un comentariu