Home Stiri Acumulatorul auto necesită îngrijire specială atunci când este frig. Tu știi ce trebuie să faci?

Acumulatorul auto necesită îngrijire specială atunci când este frig. Tu știi ce trebuie să faci?

by BeCool

Când este frig, bateria mașinii pierde energie, în timp ce motorul are nevoie de mai multă putere pentru a porni. Dacă bateria nu este bine întreținută, mașina nu va porni atunci când ai cea mai mare nevoie de ea.

În statisticile privind defecțiunile cele mai frecvente pe timp de iarnă, în partea de sus a listei se află bateria mașinii. Cel mai adesea, bateria este valabilă aproximativ cinci până la șase ani. Dar temperaturile reci din timpul iernii prezintă un risc ridicat pentru acești acumulatori auto. Specialiștii auto explică de ce se întâmplă acest lucru și cum poți ajuta bateria să reziste mai mult prin îngrijire specifică.

De ce bateria mașinii se defectează atât de des iarna?

Iarna reprezintă o provocare specială pentru bateriile auto: frigul le face să-și piardă puterea. Dacă predomină temperaturi de minus zece grade, sistemele de stocare a energiei pierd aproximativ o treime din capacitatea lor. La minus douăzeci de grade este disponibilă doar jumătate din puterea reală a bateriei. În plus, motorul solicită mai mult de la baterie la temperaturi scăzute: uleiul de motor este foarte vâscos pe timp rece – la minus douăzeci de grade consumul de energie la pornirea motorului se dublează. Acesta este motivul pentru care motoarele reci sunt deseori reticente să pornească atunci când temperatura este sub zero. 

Ce poți face pentru a avea grijă de baterie?

Pentru ca bateria mașinii să rămână în formă iarna și să aibă o durată lungă de viață, ar trebui să îți iei câteva măsuri preventive:

·   Evită călătoriile scurte: condu cât mai puțin sau deloc pe distanțe scurte. Dacă este inevitabil, ține cont de tensiune și conectează regulat bateria mașinii la un încărcător pentru a o reîncărca .

Cele mai citite articole

·   Redu utilizarea consumatorilor: în special pe călătoriile scurte sau când este activat doar contactul, utilizează cât mai puțini consumatori. Folosește numai funcții cu consum ridicat, cum ar fi încălzirea scaunelor sau încălzirea oglinzii exterioare numai atât timp cât este absolut necesar. Evită gadget-uri suplimentare pentru conexiunea de 12V, dacă este posibil.

·   Păstrează bateria curată: un punct important în îngrijirea bateriei este curățenia: curenții de scurgere curg prin murdărie umedă, care descarcă permanent bateria mașinii. În consecință, ar trebui să verifici în mod regulat dacă contactele și conexiunile sunt curate.

·   Verifică tensiunea: în mod ideal, tensiunea bateriei mașinii este întotdeauna în domeniul peste 12,6 volți; dacă scade sub aceasta, bateria poate fi deteriorată. Pentru a evita acest lucru, tensiunea trebuie verificată în mod regulat, iar bateria mașinii trebuie reîncărcată cu încărcătorul, dacă este necesar . Apropo: Chiar și o baterie deconectată se descarcă în timp și ar trebui verificată și reîncărcată periodic.

·   Păstrează bateria caldă: dacă dorești să îți iei și mai multe măsuri preventive, poți proteja bateria cu un capac termic – atunci bateria nu se va răci la fel de mult iarna. 

Dacă recunoști anumite semne de defecțiune ale bateriei auto, nu trebuie să o înlocuiești imediat. Deocamdată este suficient să o încarci. Acest lucru se poate face fie printr-o călătorie mai lungă (cel puțin 30 de minute și de preferință pe uscat), fie conectând-o la încărcător. 

Cele mai citite articole

You may also like