Parabenii sunt omniprezenți în produsele de înfrumusețare și îngrijire, iar de câțiva ani buni au apărut întrebări despre cât de siguri sunt aceștia pentru oameni.
Ar trebui să fii atent la parabeni și să încerci să-i eviți? Părerea noastră este că Da. Să explicăm de ce!
Ce sunt exact parabenii?
Pe scurt, parabenii sunt un tip de conservant cu proprietăți antimicrobiene, utilizați pentru a prelungi perioada de valabilitate a unor produse de înfrumusețare și îngrijire.
Au fost utilizați pe scară largă în diverse produse, cum ar fi șampoane, balsamuri, produse de îngrijire a pielii, săpunuri etc. încă din anul 1920.
Articolele de toaletă și alte produse care stau pe rafturi mult timp și nu sunt folosite imediat (cum ar fi o sticlă cu loțiune de corp) sunt predispuse la bacterii și ciuperci, mai ales dacă sunt pe bază de apă. Parabenii împiedică aceste produse să se strice înainte de a avea ocazia să le consumi.
Sunt parabenii nocivi pentru sănătatea ta?
În timp ce multe publicații, în general dedicate bărbaților, au încercat să estompeze problemele privind parabenii, studii științifice din întreaga lume au descoperit că parabenii pot contribui la o serie de probleme legate de hormoni și fertilitate.
- Potrivit grupului de lucru nonprofit Environmental Working Group (care gestionează o bază de date online referitoare la gradul de periculozitate a anumitor substanțe chimice, dar și a produselor de înfrumusețare/îngrijire), studii recente din SUA și din lume au descoperit că parabenii sunt perturbatori endocrini. Asta înseamnă că perturbă funcția normală a sistemelor de reproducere, fertilitatea și chiar rezultatele nașterii.
În plus, studiile realizate pe oameni de Harvard T.H. Chan School of Public Health au descoperit, în ultimul deceniu, o legătură între parabenii din urină și scăderea fertilității, precum și creșterea șanselor de naștere prematură și scăderea greutății la naștere.
- Unii dintre cei mai des întâlniți parabeni în produsele cosmetice sunt butilparaben, metilparaben și propilparaben.
Parabenii intră în corpul nostru în primul rând prin produsele pe care le punem pe piele, precum și prin aplicarea și clătirea, cum ar fi săpunuri, șampoane, balsamuri și chiar produse de curățare și măști.
- Ele sunt metabolizate în corpul nostru și eliminate prin urină și bilă.
Dar cercetătorii au descoperit că unii oameni sunt mai predispuși la expunerea directă și continuă la aceste substanțe chimice dăunătoare decât alții, în principal prin intermediul produselor care sunt aplicate și lăsate zilnic pe piele, cum ar fi aftershave-uri, loțiuni și chiar deodorante.
Odată cu expunerea crescută la astfel de produse apare și o creștere a numărului de parabeni acumulați în organism, ceea ce mărește șansele acestora de a face rău.
Tipuri de parabeni
Dacă citești ingredientele de pe eticheta unei sticle de șampon sau fond de ten, este posibil să vezi numele a șase dintre cei mai comuni parabeni:
• Metilparaben
• Etilparaben
• Propilparaben
• Izopropilparaben
• Butilparaben
• Isobutilparaben
Unele produse conțin mai mult de un singur paraben.
Produse care conțin parabeni
- Produse de îngrijire personală
Câteva produse de îngrijire personală cu parabeni, pe care le poți găsi în casă sunt:
• Șampon, balsam și alte produse de îngrijire a părului;
• Creme hidratante și loțiuni;
• Produse de bărbierit
În trecut, parabenii erau utilizați și în deodorante și antiperspirante. Astăzi, multe mărci au eliminat parabenii ca ingrediente din produsele lor, dar unele pot folosi în continuare aceste substanțe chimice.
Cosmeticele și produsele de îngrijire personală trebuie să enumere toate ingredientele pe ambalaj. În acest fel, poți vedea dacă există în ele parabeni sau alte ingrediente sau substanțe chimice de care dorești să stai departe.
- Mâncare și băutură
În ultimii 50 de ani, parabenii au fost adăugați în alimente pentru a opri dezvoltarea microorganismelor. S-ar putea să găsești parabeni în:
• Cereale;
• Bomboane;
• Carne uscată;
• Bere;
• Sosuri;
• Legume procesate;
• Produse lactate congelate;
• Gemuri;
• Murături;
• Siropuri aromate;
• Produse farmaceutice;
Dacă nu s-ar adăuga parabeni la aceste alimente, ele s-ar strica mai repede și ar exista un risc mai mare de a ingera alimente care nu pot fi consumate în siguranță. Unele alimente, cum ar fi afinele și orzul, conțin parabeni naturali.
Existe și vești bune
În ciuda tuturor acestor informații îngrijorătoare despre efectul parabenilor, există totuși o lumină la capătul tunelului. Produsele de beauty pot fi făcute și fără parabeni, ceea ce înseamnă că devine din ce în ce mai ușor să găsești produse naturale de îngrijire.
De exemplu, după unele presiuni din partea grupurilor de siguranță publică, gigantul de produse de machiaj Revlon a acceptat să nu mai folosească cei mai dăunători parabeni în produsele lor, demonstrând că există și o modalitate mai sigură de realizare a acestora.
Marile companii de produse de îngrijire au făcut cercetări ample privind conservarea produselor fără utilizarea de substanțe chimice dăunătoare și s-au angajat să găsească soluții creative și naturale pe măsură ce apare nevoia folosirii de conservanți. Astfel, se mizează mai mult pe produse naturale, realizate în loturi mici, evitându-se depozitele uriașe pline de produse care să aștepte să fie folosite.
Parabenii și cancerul
Unul dintre cei mai vocali oponenți ai utilizării parabenilor este Philippa Darbre, lector superior în oncologie și cercetător în științe biomoleculare la Universitatea Reading, în Anglia. Ea este specializată în impactul estrogenului asupra cancerului de sân.
- În 2004, echipa condusă de Darbre a publicat un studiu care a detectat parabeni în 18 din 20 de mostre de țesut din biopsiile de tumori mamare. Studiul ei nu a dovedit că parabenii cauzează cancer, doar că aceștia au fost ușor de detectat printre celulele canceroase.
Studiul a fost criticat pentru că nu a comparat nivelurile de parabeni din țesuturile normale, dar, cu toate acestea, rezultatele au cerut mai multe investigații.
- „Știm de mai bine de 25 de ani că expunerea la estrogen este legată de dezvoltarea și progresia cancerului de sân. Acesta este motivul pentru care tamoxifenul (prescris în mod obișnuit femeilor cu cancer de sân) este utilizat pentru a perturba receptorii de estrogen. Așadar, ar trebui să fim îngrijorați că expunerea repetată, cumulativă, pe termen lung la substanțe chimice care imită slab estrogenul ar putea avea un impact negativ asupra organismului nostru”, a declarat Philippa Darbre citată de publicația Best Health.
Darbre este deosebit de preocupat de loțiunile și deodorantele aplicate la subraț sau în apropierea sânilor.
Ea a observat că aproximativ 55% din toate tumorile cancerului de sân apar în partea superioară exterioară a sânului, secțiunea cea mai apropiată de subraț.
Institutul Național al Cancerului din SUA a respins parțial afirmația acesteia, susținând că, în prezent, nu există dovezi concludente pentru a concluziona că parabenii din aceste produse sunt legați de cancerul de sân.