Home Diverse 5 conceptii comune gresite despre Carasul Auriu

5 conceptii comune gresite despre Carasul Auriu

by BeCool

Carasul Auriu (Carassius Auratus, Goldfish sau „Pestisorul de aur”) este unul dintre cele mai neintelese animale de companie care exista. Adesea sunt portretizati ca animale de companie usor de ingrijit, fiind acel pestisor vazut adesea in filme sau desene animate, invartindu-se intr-un bol sau care este atacat de pisica. Desi nu sunt cele mai dificile animale de companie de ingrijit, au nevoi specifice la fel ca orice animal. In acest articol vom vedea care sunt acele conceptii comune gresite despre Carasul Auriu si ce puteti face ca sa ii oferiti o viata mai buna acestei vietati fragile.

Se pare ca cel mai longeviv peste Caras Auriu a trait pana la 43 ani  desi durata obisnuita de viata a acestor pesti este de 15 ani. Acest lucru arata cat de ingrijorator este faptul ca pestii multor oameni mor in doar cateva luni datoriat ingrijirii incorecte.

Desi exista lucruri care sunt in afara controlului nostru, cum ar fi parazitii si bolile pe care le-au avut pestii inainte de a veni in grija noastra, exista inca multe circumstante care pot prelungi viata unui Caras Auriu, prin asigurarea unei ingrijiri adecvate.

Conceptii comune gresite despre Carasul Auriu

1. Carasul Auriu poate trai intr-un bol

Acesti pestisori aurii ii vedem adesea la TV traind in boluri, asa ca nu este de mirare ca multi oameni nu se gandesc de doua ori inainte de a-l pune intr-un bol mic.

In realitate, regula de baza pentru cat de mare ar trebui sa fie acvariul unui Caras Auriu este de 75 l pentru primul peste si apoi de inca 35 l pentru fiecare peste suplimentar. Poate parea un acvariu mare pentru unul sau doi pestisori mici, dar acestia pot deveni destul de mari (20-30  cm) si creeaza o multime de reziduuri in apa.

conceptii gresite despre Carasul Auriu

Un acvariu suficient de mare va asigura ca acesta nu va deveni supraincarcat cu amoniac si in plus, veti oferi pestelui cea mai buna viata posibila. Un Caras Auriu va fi mult mai fericit sa inoate intr-un acvariu mare decat intr-un bol minuscul.

2. Carasul Auriu nu are cerinte specifice de apa

Vorbind despre conceptii gresite despre Carasul Auriu si in ton cu cele afirmate la punctul precedent, este ideea ca acesti pesti nu au cerinte specifice in privinta apei.

Carasii Aurii au cerinte specifice de apa, la fel ca orice alti pesti. Nu au nevoie de incalzitor  iar temperatura apei ar trebui sa fie undeva la 17-22°C. Acesti pesti se dezvolta bine atunci cand pH-ul apei este intre 7,0-7,4. Poate fi necesara o piatra de oxigenare (aerare) a apei care sa asigure un nivel adecvat de oxigen.

carasul auriu

Temperaturile mai mici de 17°C vor intretine o serie de bacterii si paraziti, insa pe de alta parte vor mentine oxigenul mai mult.

La fel ca si in cazul oricarui peste de acvariu, este o idee buna sa testati periodic calitatea apei din acvariu utilizand un kit de testare.

3. Carasul Auriu nu traieste mult

Cele mai citite articole

Desi nu este ceva obisnuit, exista mai multe cazuri de Carasi Aurii care au trait mai mult de 40 de ani. Surse diferite indica faptul ca durata de viata a Carasului Auriu este de 15-20 de ani.

Multi din acestia mor mult mai devreme. Cele mai frecvente motive pentru o durata scurta de viata sunt boala si parazitii contractati in stadiile timpurii de viata a pestilor, ingrijirea precara si calitatea proasta a apei din acvariu.

Nu puteti face nimic cu privire la conditiile in care traia un peste inainte de a fi in grija dvs. dar puteti sa ii prelungiti viata, oferindu-i o calitate adecvata a apei si hranindu-l cu hrana de inalta calitate.

4. Carasul Auriu nu necesita filtrarea apei

Acesta este un alt motiv pentru a nu tine un Caras Auriu intr-un bol. Acesti pesti chiar au nevoie de filtrarea apei. Ei produc o multime de deseuri pentru dimensiunea pe care o au si lasarea tuturor aceste deseuri pe sol va poate distruge ciclul acvariului, ceea ce poate fi periculos pentru pesti. Totusi, odata ce Carasul Auriu atinge dimensiunea de 30 cm, necesitatile de filtrare, spatiu si hrana ale pestelui se schimba. Trebuie sa priviti in perspectiva. Poate ca atunci cand ati achizitionat pestele acesta era micut  insa pestii de apa rece tind sa creasca destul de mari.

Este recomandat sa montati un filtru in acvariul unui Caras Auriu si sa schimbati saptamanal 10% din apa.

5. Carasul Auriu necesita putina ingrijire

Dupa cum puteti vedea, Carasii Aurii necesita putin mai multa munca decat am fi tentati sa credem. Au nevoie sa traiasca intr-un acvariu mare si curat, sa li se schimbe apa frecvent si sa fie hraniti cu hrana adecvata.

caras auriu

Nu supraalimentati pestele. Oferiti-i doar atat cat acesta mananca in 2-3 minute. Veti minimiza astfel deseurile si prezenta resturilor de mancare in apa, care cresc nivelul de amoniac, amoniu, nitrati.

Carasii Aurii pot parea usor de ingrijit in comparatie cu specii mai avansate de pesti, cum a fi sa zicem Ciclidele Flowerhorn (pesti de acvariu ornamentali remarcabili pentru culorile vii si capul cu forma distinctiva) insa nu exista nicio specie de pesti care sa nu necesite ingrijire deloc.

Daca va faceti munca de cercetare si va ingrijiti Carasul Auriu in mod adecvat, veti avea bucuria de a va vedea animalul de companie crescand alaturi de dvs. pentru multi ani inainte. Cel mai bine este sa nu credeti ca ceea ce vedeti in desene animate sau in filme este ceea ce are nevoie Carasul Auriu. Bolurile, si mai exact forma lor rotunda, nu este benefica pentru nicio specie de peste. Inotul in cerc nu doar ca va obosi pestele, insa il poate si imbolnavi si stresa. In cele din urma, va trai mai putin.

Generalitati

Carasul Auriu este cea mai intalnita specie de peste de apa rece, disponibil in diverse variatii de forme si culori. Pot trai in acvarii in aer liber, atata timp cat temperatura nu scade sub 10 grade C. Este omnivor, consuma atat verdeata cat si carne. Este un peste care produce foarte multe reziduuri, astfel incat acvariul trebuie curatat si intretinut temeinic.

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com

Cele mai citite articole

You may also like