Culorile iti pot influenta starea de spirit si somnul, asa ca alegerea schemei cromatice pentru dormitor este, poate, la fel de importanta precum gasirea celei mai confortabile saltele. Iti spunem mai jos ce culori te imbie la relaxare si ce vopsele lavabile poti aplica pe pereti pentru a crea o atmosfera odihnitoare.
Cum influenteaza culorile somnul?
Pentru a asigura un somn de calitate, este esential sa creezi un mediu optim in dormitor. Acesta trebuie sa fie intunecat, linistit si racoros, pentru a promova relaxarea si odihna. In plus, designul dormitorului poate juca un rol important in crearea unui fundal linistit, prin alegerea culorilor potrivite.
Este preferabil sa eviti culorile calde si saturate, care capteaza atentia si provoaca agitatie, deoarece pot face mai dificila adormirea. In schimb, culorile reci si luminoase, precum albastrul si verdele, au un efect calmant si relaxant asupra mintii si corpului, favorizand inducerea somnului.
Preferintele de culoare sunt personale si pot fi influentate de cultura si experienta ta, dar exista si studii care sugereaza ca anumite culori pot fi mai potrivite pentru promovarea somnului decat altele. Prin urmare, alegerea schemei cromatice adecvate poate contribui semnificativ la crearea unui mediu optim pentru somnul de calitate.
Culori recomandate pentru peretii dormitorului
Asa cum spuneam mai sus, nuantele de albastru si verde iti insufla calm si relaxare.
Culoarea albastru scade frecventa cardiaca [1] si, pentru ca o regasim cu usurinta in natura, in nemarginirea marii sau cerului, pentru multi dintre noi semnifica incredere si stabilitate. In ce priveste verdele, se crede ca reduce stresul si ajuta vindecarea, probabil prin asocierea cu natura, unde ne simtim mai senini si ne recapatam energia. [2] Totusi, alege un verde mai delicat pentru peretii dormitorului, precum verde salvie sau verde pal, in locul culorii puternic saturate.
Cele mai citite articole
Peretii albi raman o optiune inspirata si pentru dormitor, datorita senzatiei de curatenie si speranta. Din aceeasi paleta de culori neutre trebuie sa mentionam bejul, care confera spatiului mai multa caldura.
Culori nepotrivite pentru dormitor
Rosul saturat este prea puternic pentru peretii unui dormitor, putand evoca senzatia de pericol, insa poti opta pentru nuante mai blande de roz. Violetul tinde sa stimuleze creativitatea, iar nuantele inchise sunt prea apasatoare, asa ca mai bine te orientezi catre nuantele delicate de lila sau lavanda.
Alte culori nerecomandate pentru peretii dormitorului sunt: negru si maro inchis, deoarece creeaza o atmosfera sumbra, și portocaliul, pentru ca este prea energizant.
Alege vopseaua lavabila si in functie de aspect
In dormitor peretii nu se murdaresc atat de repede ca in bucatarie, asa ca nu e necesar un finisaj satinat sau lucios. In plus, daca in alte incaperi cauti sa amplifici luminozitatea si te orientezi imediat catre finisajele care reflecta cel mai bine lumina naturala, pentru peretii dormitorului iti doresti mai putina stralucire. De aceea, este o idee buna sa utilizezi vopsele lavabile de interior colorate, mate sau ultramate, cu aspect catifelat, natural. Acestea vor acoperi foarte bine imperfectiunile peretilor, pastrandu-si lavabilitatea foarte buna. Iar daca te orientezi catre vopselele pe baza de rasina ecologica, nu vei avea probleme cu mirosul deranjant și conținutul de compuși organici volatili va fi foarte scăzut.
Exploreaza beneficiile culorilor calme in spatiul tau de odihna si personalizeaza dormitorul intr-un mod care sa raspunda nevoilor tale si sa-ti asigure un somn odihnitor.
[1] Westland, Stephen. “Does Colour Really Affect Our Mind and Body? A Professor of Colour Science Explains.” The Conversation, 2017, www.google.com/amp/s/theconversation.com/amp/does-colour-really-affect-our-mind-and-body-a-professor-of-colour-science-explains-84382. Accessed 8 Apr. 2023.
[2] Cherry, Kendra. “How Does the Color Green Impact Mood and Behavior?” Verywell Mind, 18 Feb. 2022, www.verywellmind.com/color-psychology-green-2795817.