Home Stiri Respiră ușor: cum poate rinoplastia să amelioreze apneea în somn și problemele respiratorii?

Respiră ușor: cum poate rinoplastia să amelioreze apneea în somn și problemele respiratorii?

by BeCool

Rinoplastia a devenit binecunoscută drept o procedură medicală estetică și funcțională, ce are ca rol îmbunătățirea aspectului nasului. Intervenția poate avea și beneficii semnificative asupra sănătății respiratorii. Iată cum operația poate să amelioreze apneea de somn și alte probleme respiratorii și să asigure o odihnă profundă [1]!

Ce este rinoplastia și cum se realizează?

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală și, uneori, reconstructivă, care vizează corectarea sau îmbunătățirea aspectului și a funcționalității nasului. Procedura poate implica ajustarea formei, dimensiunii și a proporțiilor nasului pentru a crea un aspect mai armonios sau pentru a corecta problemele structurale care pot afecta respirația.

În timpul operației de rinoplastie, pacientul este anesteziat, apoi, medicul face incizii la nivelul nasului, pentru a accesa mai ușor structurile interne ale acestuia. Inciziile sunt plasate strategic pentru a minimiza cicatricile vizibile după vindecare. În cadrul intervenției, chirurgul poate îndepărta piele, cartilaj sau os pentru a corecta deviațiile septului nazal, pentru a ajusta vârful sau puntea nazală, ori pentru a modifica dimensiunea sau forma nărilor [1].

După realizarea acestor modificări, inciziile sunt închise cu atenție pentru a asigura o vindecare adecvată. Pacientul este apoi monitorizat și i se administrează medicamente pentru gestionarea durerii și a disconfortului. Durata unei intervenții variază în funcție de complexitatea cazului, dar este, în general, de aproximativ 1-3 ore. Procesul de recuperare poate dura câteva săptămâni, timp în care pacientul trebuie să evite efortul fizic și să urmeze indicațiile medicului cu strictețe [2].

Cum poate intervenția să amelioreze apneea în somn?

Apneea de somn este o afecțiune caracterizată de întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, fapt ce poate duce la o serie de probleme de sănătate. Rinoplastia poate modifica structura nazală pentru a facilita un flux de aer mai bun, ceea ce poate reduce simptomele apneei de somn.

Unul dintre modurile în care rinoplastia poate contribui la ameliorarea afecțiunii este prin eliminarea blocajelor de la nivelul căilor respiratorii. Prin deschiderea căilor respiratorii nazale, rinoplastia permite o ventilație mai bună a plămânilor în timpul somnului, reducând semnificativ incidența apneei. O respirație mai bună în timpul odihnei duce la un somn mai profund și mai odihnitor, reducând oboseala diurnă și îmbunătățind calitatea vieții [3][4].

Ce alte probleme respiratorii pot fi ameliorate sau corectate prin rinoplastie?

Rinoplastia poate fi folosită și pentru a corecta numeroase alte probleme respiratorii. Deviația de sept, spre exemplu, este o afecțiune frecvent întâlnită, care se produce atunci când septul nazal, peretele care separă nările, nu este centrat. Această deviație poate duce la obstrucții nazale și dificultăți de respirație. Prin rinoplastie, chirurgii pot corecta deviația, îmbunătățind fluxul de aer și eliminând, astfel, problemele respiratorii. De asemenea, rinoplastia poate fi aplicată și pentru corectarea traumatismelor nasului care au afectat structurile interne, precum fracturile nazale [1].

În cadrul unei rinoplastii pot fi îndepărtați și polipii nazali, excrescențe mici și nedureroase ce se formează pe mucoasa nasului sau a sinusurilor. Polipii pot obstrucționa căile respiratorii, provocând dificultăți de respirație. Nu în ultimul rând, rinoplastia poate fi folosită pentru a reduce dimensiunea nărilor. Prin această procedură, se poate îmbunătăți fluxul de aer, reducând sforăitul și amplificând nivelul de confort resimțit în general [5].

Așadar, rinoplastia nu este doar o procedură estetică, ci poate fi și o soluție eficientă pentru ameliorarea apneei de somn și a altor probleme respiratorii. Prin corectarea deviațiilor septului nazal, reducerea dimensiunii nărilor și îmbunătățirea fluxului de aer, rinoplastia asigură o respirație ușoară și un somn odihnitor. Pentru a descoperi dacă această procedură este, însă, potrivită pentru tine, este important să consulți un chirurg plastician cu experiență!

Cele mai citite articole

Surse de informare:

[1] „Rhinoplasty – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532. Accesat în data de 22 Apr. 2024.

[2] „Rhinoplasty (Nose Job): Surgery, Recovery, before & After.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11011-rhinoplasty. Accesat în data de 22 Apr. 2024.

‌[3] „Buckingham Center for Facial Plastic Surgery.” Buckinghamfacialplastics.com, 2024, buckinghamfacialplastics.com/blog/how-rhinoplasty-can-relate-sleep-disorders/. Accesat în data de 22 Apr. 2024.

‌[4] „Treat Sleep Apnea with Rhinoplasty | Artiste Plastic Surgery.” Artiste Plastic Surgery, 23 Dec. 2019, www.artisteplasticsurgery.com.au/rhinoplasty-and-other-solutions-for-sleep-apnea/. Accesat în data de 22 Apr. 2024.

‌[5] Mr Raj Lakhani. „Can You Have a Rhinoplasty and Improve Breathing?” Rhinoplasty LDN, rhinoplastyldn, 13 Feb. 2023, rhinoplastyldn.co.uk/blog/can-you-have-a-rhinoplasty-and-improve-breathing/. Accesat în data de 22 Apr. 2024.

Cele mai citite articole

You may also like