Home Diverse De ce vara aceasta prețul gazelor a ajuns la valori istorice în Europa?

De ce vara aceasta prețul gazelor a ajuns la valori istorice în Europa?

by BeCool

Vara aceasta, inflația bunurilor energetice crește din ce în ce mai mult în Europa, prețul gazelor și al electricității ajungând la valori record, ceea ce alimentează îngrijorările cu privire la costurile consumatorilor pe măsură ce lumea iese din pandemia globală.

Prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice în Europa au urcat în luna iulie la un nivel istoric. Europa impune limite mai stricte furnizorilor, o mișcare care ajută la creșterea costurilor cu energia din regiune.

Prețurile energiei cresc însă din SUA până în Asia, odată ce economiile sunt recuperate și mai mulți oameni se vaccinează. Consumatorii urmează să se confrunte cu facturi grele în iarna următoare. Țări precum Marea Britanie cresc plafonul pentru cât de mult pot percepe consumatorii de utilități, în timp ce Spania reduce impozitele pe energie.

Potrivit Bloomberg, Europa se confruntă cu o criză severă a aprovizionării cu gaze, prețurile crescând cu aproape 90% anul acesta după o iarnă mai rece și mai lungă decât de obicei, care a dus la epuizarea depozitelor de gaze. Pe de altă parte, aprovizionarea rezervelor de gaze nu crește suficient de repede. Acest lucru este cauzat de faptul că Rusia livrează mai puțin gaz către Europa prin Ucraina (o cale cheie de tranzit), iar Asia colectează cargouri cu combustibil lichefiat, pe măsură ce căldura intensă sporește cererea de răcire.

„În Europa, când vorbim de prețul gazelor constatăm o creștere începând din luna iunie, pe fondul constrângerilor de aprovizionare, Rusia reținând exporturile către Europa de Vest, în pofida cererii puternice. Regiunea încă se recuperează de la consumul mare de gaze din timpul iernii dure, care a dus la epuizarea stocurilor”, a declarat pentru Bloomberg Daniel Hynes de la Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Cele mai citite articole

Cum gazul este mai scump, Europa trebuie să folosească mai mult cărbune pentru a menține luminile aprinse, deoarece producția din surse regenerabile rămâne redusă. 

„Prețurile europene ale gazului și cărbunelui sunt determinate de producția redusă de energie regenerabilă, ceea ce face combustibilii fosili mai convenabili. În unele cazuri, este mai avantajos să generezi cărbune decât energie pe gaz”, a precizat compania energetică Bixia din Suedia într-un raport.

Prețurile energiei electrice din Spania au crescut și ele, dar creșterile reprezintă o „situație temporară”, a declarat pentru Bloomberg Jose Bogas, director executiv al Endesa SA.

Rezervele de gaze din Europa sunt deja la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu pentru această perioadă a anului. Pentru a înrăutăți lucrurile, Rusia a optat în luna iulie să nu livreze gaze suplimentare în Europa prin Ucraina pentru a treia lună consecutivă, refuzând una dintre cele două licitații lunare.

Pe teritoriul țării noastre, un studiu al Asociaţiei Energia Inteligentă surprinde o majorare de 4,43 de ori a tarifului gazelor naturale în ultimul an, comercializate pe BRM. Acest lucru poate conduce la scumpiri în lanţ la toate categoriile de produse, de la 10 până la 30%.

Cele mai citite articole

You may also like