Home Stiri Cum calculez dimensiunea corectă pentru ușile din locuință

Cum calculez dimensiunea corectă pentru ușile din locuință

by BeCool

Alegerea ușilor potrivite pentru locuința ta nu se rezumă doar la stil și material, ci și la dimensiunea corectă. Măsurarea corectă a ușilor este esențială pentru a asigura o instalare ușoară și o funcționalitate optimă.

Pregătirea pentru măsurarea ușilor

Înainte de a începe să măsori ușile, asigură-te că ai la îndemână următoarele instrumente și materiale:

 • Metrul de măsură sau o ruletă:
 • O foaie de hârtie și un creion pentru a nota măsurătorile;
 • O nivelă pentru a verifica alinierea și perpendicularitatea tâmplăriei.

Măsurarea deschiderii ușii

Primul pas în a determina dimensiunea corectă a ușii este măsurarea deschiderii ușii, care este spațiul dintre tocul ușii și prag. Urmărește acești pași pentru a obține măsurătorile corecte:

 • Măsoară lățimea deschiderii ușii la partea de sus, mijloc și jos. Notează cea mai mică măsură dintre cele trei.
 • Măsoară înălțimea deschiderii ușii în partea stângă și dreaptă. Notează cea mai mică măsură dintre cele două.

Măsurarea tocului și a pragului

Măsoară adâncimea tocului ușii, care este distanța dintre suprafețele interioare și exterioare ale tocului. De asemenea, măsoară înălțimea pragului, care este distanța dintre pardoseală și partea inferioară a tocului.

Calcularea dimensiunilor ușii

Cele mai citite articole

Acum că ai măsurătorile deschiderii ușii, tocului și pragului, poți calcula dimensiunile corecte ale ușii. Urmărește acești pași:

 • Scade 10 mm din lățimea deschiderii ușii pentru a permite spațiu de reglare și montare. Acest rezultat va fi lățimea ușii.
 • Scade 10 mm din înălțimea deschiderii ușii pentru a permite spațiu de reglare și montare, precum și pentru a evita frecarea între ușă și prag. Acest rezultat va fi înălțimea ușii.
 • Adaugă 10 mm la adâncimea tocului pentru a lua în considerare spațiul de reglare. Acest rezultat va fi adâncimea ușii.

Alegerea ușii potrivite în funcție de dimensiuni

Odată ce ai calculat dimensiunile ușii, poți începe să cauți o ușă care să se potrivească măsurătorilor tale. Majoritatea ușilor standard au dimensiuni prestabilite, dar există și uși personalizate care pot fi comandate în funcție de dimensiunile specifice ale deschiderii tale.

Ține cont de următoarele sfaturi atunci când alegi ușa potrivită:

 • Asigură-te că ușa aleasă are dimensiunile potrivite pentru a se potrivi în deschiderea ușii și în tocul existent. Dacă nu ești sigur, consultă un specialist în uși sau un instalator profesionist.
 • Verifică dacă ușa are suficientă reglare pentru a compensa eventualele imperfecțiuni ale tocului și a deschiderii ușii.
 • În cazul în care ai nevoie de o ușă personalizată, contactează un furnizor specializat în uși la comandă și asigură-te că specifici dimensiunile exacte de care ai nevoie. În acest sens îți recomandăm gama de uși Porta Doors.

Verificarea și ajustarea dimensiunilor după instalare

După ce ușa a fost instalată, este important să verifici dacă dimensiunile ușii și ale deschiderii corespund. Dacă observi că ușa nu se închide sau deschide corect, poate fi necesar să ajustezi dimensiunile ușii sau ale tocului. Acest lucru poate implica tăierea ușii pentru a reduce lățimea sau înălțimea, sau ajustarea tocului pentru a asigura o aliniere corectă. Nu este situația ideală, dar este posibil să apară și astfel de neplăceri.

Concluzie

Calcularea dimensiunii ușilor din locuință este un pas esențial pentru a te asigura că vei obține o instalare corectă și o funcționalitate optimă. Măsurând cu atenție deschiderea ușii, tocul și pragul, vei putea alege uși care să se potrivească perfect spațiului disponibil și să eviți problemele legate de montare și utilizare. Nu ezita să te consulți cu un specialist în uși sau un instalator profesionist dacă ai nevoie de ajutor pentru a determina dimensiunile corecte ale ușilor din locuința ta.

Cele mai citite articole

You may also like