Borelioza sau boala Lyme este cauzată de bacteriile Borrelia și se transmite prin mușcătura unei căpușe. Boala infecțioasă poate fi contractată din zonele ierboase, de tufiș sau împădurite, în care trăiesc căpușele. Manifestările specifice includ febră, dureri de cap, oboseală și erupție cutanată. Dacă nu este tratată corespunzător, infecția poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos. Căpușele care transmit borelioza sau boala Lyme pot răspândi ocazional și alte boli caracteristice speciei. Prezentăm în continuare cele mai frecvente simptome ale boreliozei și modul în care le poți recunoaște pentru a merge la medic în vederea tratamentului adecvat.
Ce este borelioza?
Borelioza sau boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, fiind transmisă prin mușcătura căpușei cu picioare negre. Prima recunoaștere a bolii Lyme a fost în 1975, când mulți copii au primit diagnostic de artrită reumatoidă juvenilă Lyme în Connecticut și în alte două orașe învecinate. S-a ajuns aici deoarece infecția provocată de căpușe, netratată la timp, a condus la răspândirea acesteia la nivelul articulațiilor, inimii și a sistemului nervos.
Tratamentul aplicat încă de la debutul erupțiilor cutanate, însoțite de febră, dureri de cap și oboseală intensă, poate oferi o recuperare rapidă. Borelioza are trei stadii: faza incipientă sau localizată, faza diseminată și cea cronică. (1), (2)
Simptome ale boreliozei
Erupția cutanată roșiatică sau eritemul migrator apare ca o pată mică la locul în care a fost mușcătura căpușei. Primele semne sunt vizibile la 1 – 4 săptămâni de la eveniment. Pata se extinde mai apoi și determină o erupție circulară, triunghiulară sau ovală, ce variază în dimensiuni, dar care este deosebită prin faptul că zona centrală este clară, iar inelul din jurul acesteia este roșu.
Alte simptome care ar trebui să atragă atenția și să te trimită la medic sunt:
- febra cu frisoane;
- durerile de cap;
- durerile articulare;
- oboseala inexplicabilă;
- umflarea ganglionilor limfatici.
Semne și simptome ale boreliozei în faza a doua de evoluție:
- erupție cutanată în numeroase zone;
- paralizia mușchilor faciali – paralizia lui Bell;
- neuropatie;
- tulburări cardiace.
Semne și simptome ale boreliozei care nu a fost tratată și s-a agravat:
- inflamații articulare – artrită;
- dificultăți de concentrare – „creier în ceață”;
- leziuni ale nervilor pe tot corpul – polineuropatie. (2)
Tratamentul pentru borelioză
După stabilirea diagnosticului de borelioză sau boala Lyme, medicul specialist va recomanda tratamentul adecvat nevoilor. Administrarea antibioticelor pentru 14 până la 21 de zile poate fi soluția potrivită. Acest lucru se poate realiza acasă sau la spital, intravenos, în cazuri complexe, cu manifestări puternice.
Cele mai citite articole
Finalizarea tratamentului medicamentos nu înseamnă pentru toate persoanele afectate vindecarea, sunt indivizi care rămân cu sindromul bolii Lyme post-tratament pentru o perioadă. Continuarea administrării de antibiotice în astfel de cazuri nu conduce la ameliorarea simptomelor, după cum au dovedit studiile realizate în acest sens, motiv pentru care medicul specialist poate identifica alte variante de îngrijire eficiente pentru fiecare caz în parte. (3)
Ce mai trebuie să știi despre borelioză? Infectarea are loc, de regulă, la finalul primăverii, vara sau la începutul toamnei, atunci când căpușele imature se hrănesc. Deși nu supraviețuiesc mult pe un teren însorit, deoarece căldura le usucă repede și mor, căpușele care răspândesc borelioza trăiesc în zonele împădurite și pe pajiștile unde se plimbă căprioarele. Aceste specii de căpușe pot infecta și alte viețuitoare precum veverițele și șoarecii care vor purta și răspândi bacteriile.
Borelioza sau boala Lyme poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de căpușe. Acest lucru se poate realiza prin purtarea hainelor deschise la culoare, folosirea unor soluții speciale împotriva căpușelor în drumeții sau când petreci timp în curtea casei, schimbarea, verificarea și spălarea hainelor după ce ai fost în exterior, dar și prin examinarea corpului după orice ieșire în natură.
În cazul în care constați că ai pe corp o căpușă este important să scapi cât mai repede de ea. Îndepărtarea corectă a căpușelor se face de către personalul medical pentru ca în zona afectată să nu rămână resturi. (2), (3)
Acest articol despre borelioză sau boala Lyme este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă suspectezi că ai fost mușcat de o căpușă sau ai observat o erupție cutanată, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Lyme Disease – https://www.cdc.gov/lyme/index.html
2. Lyme Disease – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11586-lyme-disease
3. Lyme disease – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/symptoms-causes/syc-20374651