Home Diverse Ce avantaje aduce proteză scheletata şi cui îi este recomandată?

Ce avantaje aduce proteză scheletata şi cui îi este recomandată?

by BeCool

Pentru că din ce în ce mai multe persoane de diferite vârste şi clase sociale sunt afectate de pierderea definitivă a dinţilor, stomatologia modernă vine în întâmpinarea acestora cu tratamente şi soluţii adaptate nevoilor lor, printre care se numără şi proteză scheletata, punţile dentare fixe, dar şi implanturile dentare.

Fiindcă nu toţi pacienţii au bani de implant dentar, proteză rămâne o opţiune foarte bună pentru completarea danturii. Pierderea mai multor dinţi nu trebuie, aşadar, să fie o ameninţare pentru funcţia întregii dentiţii, însă poate declanşa probleme serioase întregului sistem orofacial şi poate afecta psihicul şi starea de bine a pacientului. De aceea, protezele dentare reprezintă soluţii foarte bune în aceste condiţii.

De ce îşi pierd pacienţii atât de mulţi dinţi încât este nevoie de proteze dentare?

Edentaţia nu afectează numai pacienţii în vârstă, ci şi pacienţii tineri, adulţi cu vârste începând cu 20 de ani, iar principalii factori ce merită menţionaţi în acest sens sunt:

  • cariile dentare netratate care se adâncesc şi afectează pulpa dentară;
  • boala parodontală;
  • traumele suferite de pacienţi;
  • anomaliile dentare;
  • parafunctiile;
  • o igienă orală precară;
  • amânarea vizitelor la medicul stomatolog;
  • amânarea detartrajului.

Cele mai citite articole

Dinţii lipsă au efecte dezastruoase atât asupra vieţii sociale, personale şi profesionale a pacienţilor, cât şi asupra masticaţiei şi sănătăţii acestora, dar şi aspectului fizic. Fără dinţi, pacienţii nu pot mânca aşa cum trebuie, muşchii feţei se lasă, apare o lipsă de structură osoasă de susţinere şi probleme la nivel psihic şi mental al pacienţilor, care îşi pierd încrederea în sine.

Caracteristicile protezei dentare scheletate

Proteză dentară scheletata are ca şi componente bază metalică din cobalt sau din crom, care se mulează în jurul spaţiilor goale din jurul dinţilor încă prezenţi. Datorită aderenței totale la suprafaţa dinţilor reziduali şi a gingiei, proteza dentară scheletata garantează o soluţie de nivel înalt de confort, fiind foarte solidă.

Pe această bază metalică sunt aşezate coroanele dentare, realizate în laborator din diferite materiale, precum şi gingiile false, necesare pentru umplerea spaţiilor goale şi pentru a acoperi atât bază metalică, cât şi joncţiunea dintre bază şi coroane. Protezele dentare scheletate sunt personalizate, deoarece cuplarea lor trebuie să se potrivească cu dinţii naturali prezenţi ai pacientului. Gingiile false maschează suportul metalic şi îmbunătăţesc estetică, culoarea lor putând fi personalizată în funcţie de culoarea ţesuturilor moi ale cavităţii bucale a pacientului.

Protezele dentare scheletate înlocuiesc de regulă dinții din părţile arcadei superioare, dar şi inferioare. Aceste elemente de înlocuire a breşelor edentate cu structura din aliaj metalic pot fi ancorate pe dinți prezenţi folosind:

  • cârlige – variante puţin costisitoare şi care nu implică efort. Cârligele prind ferm cadrul de dinţii naturali şi dau un rezultat sigur, eficient, dar din punct de vedere estetic, nu foarte bun;
  • cu capse – variante mult mai estetice, în acest caz dintâi ce servesc drept ancoră a protezei sunt acoperiţi de coroane, iar pe coroane sunt capsele ce fixează proteză. Sistemele cu capse rămân ascunse în interiorul protezei şi oferă o stabilitate mare a acesteia.

Cele mai citite articole

You may also like