Home Diverse Descoperă cele mai interesante 19 curiozități din întreaga lume despre burgeri

Descoperă cele mai interesante 19 curiozități din întreaga lume despre burgeri

by BeCool

În forma sa actuală, hamburgerul este servit de aproximativ 120 de ani. Istoria acestui sandviș cel mai popular din lume nu este pe deplin cunoscută. Se știe că un burger sau feluri de mâncare similare au apărut în diferite părți ale lumii de-a lungul secolelor. Și, deși Statele Unite ale Americii sunt considerate patria sa, primii burgeri ar fi putut veni din Roma antică. Astăzi, un hamburger și diferitele sale variante pot fi găsite în aproape fiecare unitate gastronomică de pe pământ. S-au răspândit în restaurante, unde sunt servite într-un cadru ușor diferit, adesea pe o farfurie și cu ingrediente mai bune decât în ​​fast-food. Îi poți găsi chiar și în meniul celor mai scumpe locuri.

Iată cele mai interesante curiozități legate de burgeri:

1. Vechii romani, la începutul secolului al IV-lea, aveau o rețetă pentru un fel de mâncare similar cu  hamburgerul de astăzi. Potrivit rețetei, isicia omentata era făcută din carne de vită tocată, prăjită, amestecată cu semințe de pin, piper negru și verde și vin alb.

2. Versiunea medievală a hamburgerului a fost tartara mongolă, constând din carne nepreparată și aditivi.

3. Istoria hamburgerului original datează din secolul al XVIII-lea, când o rețetă pentru un fel de mâncare similară a apărut în cartea de bucate din 1758 „Arta de a găti simplu și ușor” de Hannah Glasse.

4. Un fel de mâncare asemănător hamburgerului de astăzi a fost, de asemenea, un sandviș de la mijlocul secolului al XIX-lea, deosebit de popular în orașul Hamburg.

5. O altă mențiune a hamburgerului a apărut la 5 iulie 1896 în „Chicago Daily Tribune”, unde a fost scris un articol despre așa-numitul „Sandwich hamburger”.

6. Hamburgerul în forma sa actuală a fost inventat în 1900 de către un imigrant danez care locuia în SUA, Louis Lassen.

7. Hamburgerul a fost creat ca răspuns la cererea unui fel de mâncare rapid de preparat și mâncat, care ar putea fi servit în timpul evenimentelor de masă.

8. Hamburgerul este un fel de mâncare tradițional gătit în SUA. Unul dintre primele restaurante care a oferit un hamburger în 1921 a fost Castelul Alb.

9. În Marea Britanie, termenul de burger se referă la pulpa de carne din centrul unei pâinici.

Cele mai citite articole

10. În mod tradițional, termenul de hamburger se referă la un fel de mâncare creat pe bază de carne de vită, dar oferta include și carne de pui, curcan, vegetariană și chiar de bizon.

11. Burgerii își datorează popularitatea globală lanțurilor de fast-food, cum ar fi McDonalds sau Burger King. Numai în SUA, peste 550 de milioane de Big Mac-uri sunt vândute anual în rețeaua McDonald’s.

12. O varietate locală de hamburger din Serbia este „Pljeskavica” servită cu cartofi prăjiți, dar și în pâine.

13. În provincia Alberta din Canada, așa-numitul Burgeri Kubie care conțin cârnați presați în loc de carne de vită.

14. Burgerul ramen este o formă de burger inventată de Keizo Shimamoto, în care carnea este înlocuită cu tăiței ramen presați.

15. În China, se servește tradiționalul „Roujiamo”, care constă din carne de porc servită într-o pâinică. Preparatul numit în mod obișnuit hamburger chinezesc provine din dinastia Qin, adică din anii 221 – 206 î.Hr., iar mass-media chineză susține că hamburgerul a fost inventat în China.

16. Cel mai mare consum de burgeri din Europa este în Anglia. Francezii sunt pe locul doi.

17. Pe 5 august 2013, a fost servit primul hamburger din lume din carne crescută din celule stem de vacă.

18. Deținătorul recordului în consumul de burgeri la timp este japonezul Takeru Kobayashi, care a stabilit recordul mondial consumând 93 de burgeri în 8 minute.

19. Ziua Internațională a Burgerilor este pe 28 mai.

Cele mai citite articole

You may also like