Home Stiri Aparate dentare fixe vs. mobile: Care sunt diferențele și care ar fi mai potrivit pentru tine

Aparate dentare fixe vs. mobile: Care sunt diferențele și care ar fi mai potrivit pentru tine

by BeCool

Aparate dentare fixe vs. mobile: Care sunt diferențele și care ar fi mai potrivit pentru tine

Aparatele ortodontice reprezintă dispozitive folosite în corectarea anomaliilor dentare și a alinierii dinților, cu beneficii majore pe termen lung pentru sănătatea orală. Tratamentele ortodontice pot fi efectuate folosind fie un aparat dentar fix, fie unul mobil, în funcție de necesitățile pacientului și de preferințele sale. În cadrul analizei actuale, vom explora diferențele existente între aparatele dentare fixe și cele mobile, evaluând eficacitatea, confortul și aspectele estetice, pentru a vă ghida în luarea unei decizii informate și adecvate.

Care e diferența dintre aparatul fix și cel mobil?

Aparatele dentare fixe sunt dispozitive ortodontice care sunt permanent atașate pe suprafața dinților, folosind brackeți și arcuri, pentru a exercita forțe direcționate pentru corectarea poziției dinților. În contrast, aparatele dentare mobile sunt dispozitive detașabile, care pot fi îndepărtate și reintroduse în cavitatea bucală conform nevoilor pacientului.

Pe lângă diferențele majore în privința modului în care sunt atașate și utilizate, există și alte diferențe între aparatul fix și cel mobil. Complexitatea și durata tratamentului, confortul pe perioada tratamentului și chiar prețul diferă semnificativ, în funcție de tipul de aparat ales. De exemplu, tratamentul cu aparate dentare fixe poate dura mai mult decât cel cu aparate mobile, deoarece dispozitivele ortodontice fixe sunt folosite cu precădere în cazuri mai complexe.

Cele mai citite articole

Tipul de aparat dentar folosit influențează, de asemenea, igiena orală și chiar alimentația. Aparatele dentare mobile pot fi mai ușor de curățat, deoarece pot fi îndepărtate pentru periajul dentar, lucru care nu este posibil cu un aparat dentar fix.

Când este recomandat un aparat fix?

Aparatele dentare fixe sunt adesea preferate în cazul corecției problemelor dentare complexe sau severe. În ciuda beneficiilor în privința eficacității, aparatele dentare fixe pot fi asociate cu disconfort și pot necesita ajustări periodice pentru a asigura progresul corect al tratamentului. În plus, anumite tipuri de aparate dentare fixe pot afecta aspectul estetic al danturii pe perioada tratamentului. Există, însă, tipuri de aparate dentare fixe, precum aparat ceramic sau din safir care nu afectează semnificativ aspectul danturii.

Când se recomandă un aparat dentar mobil?

Aparatele dentare mobile sunt mai potrivite pentru corectarea problemelor mai ușoare sau pentru pacienții care doresc o opțiune mai flexibilă și confortabilă. Totuși, eficacitatea lor poate fi redusă în comparație cu aparatele fixe, din cauza capacității lor limitate de a aplica forțe constante. Medicul pedodont, în cazul tratamentului la copii, respectiv medicul stomatolog sau ortodont, pot identifica opțiunea cea mai potrivită pentru fiecare pacient. 

Cele mai citite articole

You may also like