Home Diverse Ce este apa dura si la ce riscuri ne supune?

Ce este apa dura si la ce riscuri ne supune?

by BeCool

Ce este apa dura? Care sunt cauzele duritatii in apa? Care sunt complicatiile cauzate de apa dura? Ce este dedurizarea apei? Acestea sunt intrebari puse de foarte multi proprietari de case care vor sa inteleaga de ce pe vasele lor sunt depuneri albicioase tot timpul, de la ce se inverzeste gresia si de ce se strica electrocasnicele.

Eliminarea fierului si manganului din apa sunt proceduri clasice de dedurizare a apei ce pot fi realizate cu orice dedurizator. Odata eliminate aceste particule din apa, aceasta va ramane curata si nu va mai pune in pericol electrocasnicele din casa si nici nu va mai pata suprafetele. De asemenea, nu va mai afecta pielea si nu o va mai usca atunci cand intra in contact cu ea.

Ce este apa dura?

Cand se vorbeste despre apa dura, inseamna ca aceasta contine mai multe minerale (calciu si magneziu) decat apa normala. Gradul de duritate al unei ape creste in functie de cat de mult calciu si magneziu este dizolvat in ea. Ca urmare a prezentei acestor minerale, alti ioni incarcati pozitiv nu se vor dizolva la fel de repede in apa dura ca in apa care nu contine calciu si magneziu. Apa dura este cunoscuta pentru infundarea tevilor si complicarea dizolvarii detergentilor in apa.

Care sunt cauzele duritatii in apa?

Duritatea in apa este cauzata, in principal, de prezenta ionilor de calciu si magneziu. Alti cationi divalenti contribuie, de asemenea, la duritate, de exemplu strontiu, fier si mangan, dar intr-o masura mai mica, deoarece acestea sunt de obicei continute in cantitati mici.

Duritatea este dobandita de apa pe masura ce trece prin formatiunile stancoase care contin elementele care o produc. Puterea solventului este dobandita de apa, datorita conditiilor acide care se dezvolta pe masura ce trece prin stratul de sol, unde actiunea bacteriilor genereaza CO2, care exista in echilibru cu acidul carbonic. 

Clasificarea apei in functie de duritatea sa

In functie de gradul de duritate, apele sunt clasificate dupa cum urmeaza:

  • 0 – 75 mg/1 CaCO3: apa moale;
  • 75 – 150 mg/1 CaCO3: apa semi-dura;
  • 150 – 300 mg/1 CaCO3: apa dura;
  • Mai mult de 300 mg/1 CaCO3: apa foarte dura.

You may also like