Home Diverse 10 idei de jocuri de familie amuzante

10 idei de jocuri de familie amuzante

by BeCool

Află în continuare:

– Cum te poți distra copios cu întreaga familie chiar dacă stai acasă în pandemie

– 10 idei de jocuri de familie ce nu necesită recuzită costisitoare

Mulți dintre părinți caută de cînd cu pandemia noi și noi idei de jocuri educative, dar și idei de jocuri mai ușurele, dar foarte hazlii, ca să ne distrăm acasă în familie. Practic, dacă ai imaginație, nu este nevoie de nimic extraordinar de scump sau rar pentru a te amuza pe cinste. Astfel de jocuri și activități acasă sunt utile atunci când te plictisești, când cărțile au fost deja citite, puzzle-urile sunt deja terminate, iar copiii devin apatici sau prea gălăgioși… Atunci un joc de familie amuzant poate face minuni. Atât pentru copii, cât și pentru părinți.

  • 10 jocuri de familie pentru o distracție la cote maxime acasă

Vrei ca să joci jocuri acasă alături de copilul tău? Este o idee excelentă pe care chiar merită să o pui în aplicare cât mai rapid cu putință. De fapt, multe dintre ele se pot juca oriunde: pe drum, în tren, în sala de așteptare a unui aeroport. Dar merită mai mult decît oricând ca să ne amintim de ele mai ales acum, când plictiseala și criza sanitară (și cea financiară) au lovit din plin cele mai multe familii de români.

Există și jocuri de societate complexe, dar nu uita nici de acele joculețe simple, dar amuzante pe care toată familia le poate încerca. Au înfrumusețat actualilor părinți copilăria, o vor face și celor mici și îi vor face să uite măcar temporar de telefon, tabletă și laptop.

1. Ali, Ali, casa este în flăcări…

Primul participant se uită în jurul camerei, alege un obiect (fără să le spună celorlalți) și spune: “Ali, Ali, casa este în flăcări, iar în această casă ceva este ceva care începe cu litera … care trebuie salvat!” și rostește  litera cu care începe acel obiect.

Restul participanților trebuie să ghicească despre ce anume este vorba.

Pentru copiii mai mici (dar nu numai pentru ei!), în loc să se spună cu ce literă începe se poate alege varianta „Obiectul ce trebuie salvat are culoarea…”

2. Ce văd pe perete?

Participanții se uită spre unul dintre pereții din cameră pentru un minut. Apoi se întorc cu spatele și spun pe rând ce obiecte de o anumită culoare au văzut acolo. Cine își amintește mai multe câștigă.

3. Ghici ce personaj este?

O persoană alege un personaj. Nu spune nimănui la cine se gândește. Nu se mai poate răzgândi. Copiii mai mari pot scrie la cine s-au gândit. Restul participanților trebuie să ghicească despre cine este vorba, punând întrebări. Răspunsul poate fi doar DA sau NU .

Exemple de întrebări:

Este un personaj de basm?

Este actor?

Este cântăreț?

Este copil?

Este cineva din familia noastră?

4. Ghicește numărul la care mă gândesc

În mod similar jocului de mai sus, cineva alege un număr în loc de un personaj (se stabilește din start cât de mare poate fi acesta: până la 10 pentru copiii mai mici sau până la 100 pentru cei mai mari).

Apoi se pun întrebări pentru a se ghici despre ce număr e vorba. Se răspunde tot cu Da sau Nu.

Exemple de întrebări:

Este un număr par?

Se împarte la 5?

Este mai mare de 7?

Este mai mic decât 20?

5. Ce iau pe o insulă pustie?

Spunem formula: „Mă duc pe o insulă pustie și o să iau cu mine…”. Numele obiectelor încep cu fiecare literă a alfabetului. Deci, prima persoană ia ceva cu A, a doua ia ceva la B etc., până se termină literele sau cineva greșește. Dacă nu greșește nimeni, se reia alfabetul de la început.

Alte variante ale jocului: „Fac o călătorie prin lume …” sau „Am un magazin și îl vând în el …”

6. Fazan cu litere

Acesta este un joc pentru copii mai mari și adulți:  prima persoană dă cuvântul, a doua persoană trebuie să spună un cuvânt care începe cu ultima literă a acestuia.

7. Asociații de cuvinte

Prima persoană spune un cuvânt, următoarea adaugă o asociere și așa mai departe.

Exemplu: masă – cină – duminică – plimbare – flori…  până când rămânem fără idei sau cineva uită unul dintre cuvintele anterioare.

8. Continuă povestea

Cineva spune începe prima frază dintr-o poveste și fiecare participant pe rând o continuă adăugând o nouă frază (după ce le repetă pe cele anterioare).

De exemplu:

A fost odată ca niciodată o prințesă.

Ea locuia pe o insulă pustie din mijlocul unui lac din București.

Și a comandat prin curier un laptop… etc…

9. Aceste nu este…. ci….

Un participant ia un obiect obișnuit (un creion, un caiet, un pieptăn, un balon) și spune că acel obiect nu este ceea ce este el de fapt, ci cu totul altceva cu care seamănă. Cine găsește mai multe idei câștigă.

Exemple:

Acesta nu este un creion, este un baston.

Acesta nu este un creion, este o baghetă de dirijor.

Acesta nu este un creion, este o sabie.

Acesta nu este un creion, este trunchiul unui copac.

Acesta nu este un creion, este un obelisc.

Acesta nu este un creion este un stâlp de iluminat.

Acesta nu este un creion, este o riglă etc.

9. Lanțul asociațiilor

O persoană dă primul cuvânt, a doua pe ultimul, rolul persoanei următoare este să ajungă la asociații de la primul cuvânt la al doilea.

Exemplu: o scară pentru flori

scara – fereastra – pervaz- suport – ghiveci – flori

10. Ce obiect lipsește?

Se pun pe masă diverse obiecte mici: zar, linguriță, ascuțitoare, creion, stilou, gumă, cutie de acuarele, caiet, ochelari, figurine diverse etc.

Toată lumea poate număra câte sunt și se uită la ele un minut. Apoi participanții închid ochii și cineva care este arbitru ascunde un obiect. Jucătorii trebuie să ghicească ce lipsește. Apoi, pe rând, la fiecare tură de joc, un participant ascunde un obiect și ceilalți trebuie ca să spună care a fost obiectul.

Cine reușește să își descopere cele mai multe obiecte ce au dispărut câștigă.

Există multe jocuri amuzante ce pot fi jucate cu întreaga familie și care nu necesită cheltuieli. Joacă-le și tu alături de toți cei din casă!

You may also like