Poezia este adesea vazuta ca fiind cea mai personala si misterioasa dintre formele literare. De fapt, poezia ne ajuta sa imbratisam misterul vietii. Putem vorbi despre ,,interiorul” poeziei (idei, imagini si sentimente) si despre ,,exteriorul” poeziei (aspect si forma). Atentia la forma, adica la insasi structura textului, este punctul de plecare pentru interpretarea acestuia. Cu toate acestea, atunci cand studiati textul poetic, trebuie sa aveti grija sa nu pierdeti din vedere intregul, unitatea poemului.
Trezind puteri imaginative, poezia face viata mai plina si mai stralucitoare. Fiecare poem are un apel emotional. Fara emotie, nu exista poezie. Lirismul nu poate avea uneori nimic de-a face cu rationamentul. Va fi atunci ca o pasare ranita care canta. Poetul nu este subordonat legilor gandirii logice. Poezia lirica este emotionala si reflectiva, deoarece exprima o meditatie interioara. Exprima sentimente de un fel sau altul, iar aceste sentimente sunt universale. In dezvaluirea intelegerii sale despre lume, poetul face o marturisire transfigurata de arta.
Cele mai citite articole
Prin urmare, nu ar fi o exagerare sa spunem ca un mare poem este intotdeauna relatarea aventurii spirituale a autorului sau. Motivele personale sunt astfel elementele lirice din poezie. Ele constituie fundalul si cadrul poeziei lirice. Manifestarile versurilor sunt clasificate in urmatoarele forme poetice: lirica, epica sau tragica (ele se invart in jurul unui eveniment istoric, prezentand, in general, imagini ale oamenilor superiori) si dramatice.
Poezia este un limbaj compact. Poezia foloseste cuvinte pentru a comunica idei si emotii. Se crede ca limbajul poetic este una dintre cele mai vechi forme de exprimare umana. Cand ne gandim la limbajul scris, este interesant de observat ca in unele tari, cum ar fi Italia, limba poeziei s-a nascut inainte de limba prozei. Acolo, acest limbaj poetic numit literar sicilian, in forma sa scrisa, s-a nascut in Sicilia. La curtea siciliana a aparut genul sonetului in secolul al XIII-lea. Sonetul sicilian este un tip traditional de poezie format din 14 versuri impartite in patru versuri: primele doua cu patru versuri si celelalte cu cate trei versete. Originea sa se afla in poezia trubadurilor provensale.