Home Diverse Ce este gingivita? De ce apare? Cum poate fi tratată?

Ce este gingivita? De ce apare? Cum poate fi tratată?

by BeCool

Fiind o afecţiune destul de ascunsă şi cu puţine simptome, pacienţii ajung să se întrebe “ce este gingivita” abia când este foarte târziu şi când deja se instalează parodontoza.

Foarte important ca pacienții să fie atenți la eventualele semne ale gingivitei și să poată opri din timp progresul afecțiunii.

Semne și simptome ale gingivitei

Pentru a recunoaște semnele acestei afecțiuni, pacienții trebuie să recunoască primele semne și simptome ale apariției acesteia care include dureri gingivale, unul din primele simptome ale gingivitei care pot fi observate cu ochiul liber, care este sângerarea gingivală în momentul spălării dinților.

Gingiile sănătoase nu vor sângera, așadar dacă în timpul periajului apare sânge pe periuță sau atunci când pacienții scuipă pastă de dinți sau apa cu care se clătesc în chiuvetă, acesta ar putea fi un prim semnal gingivitei. Chiar dată sângerările apar destul de rar, acesta ar putea fi un semn de dezvoltare timpurie a problemelor gingivale.

Respirația urât mirositoare este un alt semnal gingivitei numită în termeni medical halenă. Respirația urât mirositoare este legată fie de alimentele consumate de către pacient, dar și de faptul că dinții nu sunt suficient îngrijiți, iar gingiile sunt afectate de gingivită. Bacteriile a căror prezență este asociată cu gingivita emană un miros foarte neplăcut atunci când descompun  reziduurile de mâncare din gură.

Gingiile inflamate care nu au nuanță roz nu sunt ferme la atingere, ci mai degrabă sunt roșiatice spre violacee, determină apariția gingivitei și este primul semn că acestea ar trebui să fie îngrijite mai bine. Retracția gingivală este un fenomen care nu numai că anunță gingivita și o potențială parodontoză, rădăcinile fiind retrase de pe dinte, expunând rădăcina și putând fi ușor de observat.

Cele mai citite articole

Nu în ultimul rând, un alt semn al gingivitei este acela ca dinții vor fi mult mai sensibili la cald sau la rece, ori la dulce.

Ce măsuri pot lua pacienții dacă consideră că suferă de gingivită?

Pacienții nu se pot autodiagnostica, dar cu siguranță pot să își pună câteva semne de întrebare atunci când unul sau mai multe din simptomele enumerate mai sus apar. De aceea, dacă apare vreunul din semnele de gingivită, nu trebuie ignorate. În etapele timpurii, pacienții cu ajutorul unui medic specialist din cadrul unui cabinet stomatologic specializat pot chiar opri calea spre afecțiunea gingivală, însă fără tratament aceasta poate duce și la pierderea dinților.

Cel mai bun lucru pe care pot să îl facă pacienții dacă observă aceste simptome este să meargă la medicul stomatolog care va recomanda nu numai o rutină adecvată de igienă orală, ci și un tratament corespunzător al gingivitei.

Tratamentul gingivitei

Tratamentul acestei afecțiuni poate fi profilactic, prin igienă orală regulată, care include periaj dentar zilnic și folosirea corectă a aței dentare, precum și tratamentul concret care include:

·      detartraj și planare radiculară, care sunt măsuri de igienă orală realizate de către pacienți în cadrul unui cabinet stomatologic pentru a îndepărta tartrul și placa dentară. Planarea radiculară se face referitor la îndepărtarea tartrului și a plăcii de pe suprafața rădăcinilor și care are ca și principal scop îndepărtarea plăcii dentare rămase după detartraj.

Dacă tratamentul se finalizează cu succes pacientul va primi un set de măsuri de îngrijire pe care va trebui să le urmeze tot restul vieții.

Cele mai citite articole

You may also like