Home Diverse Ghidul complet pentru alegerea culorilor în designul interior

Ghidul complet pentru alegerea culorilor în designul interior

by BeCool

Ghidul complet pentru alegerea culorilor în designul interior

Culorile folosite în designul interior au puterea să transforme complet un spațiu, influențând atmosfera și chiar starea de spirit a persoanelor care îl folosesc. Într-un proiect de amenajare, alegerea paletei de culori nu trebuie făcută doar din perspectiva estetică, ci și din perspectiva unei experiențe complete, atât senzoriale cât și emoționale.

În acest articol vei afla cum să alegi culorile în designul interior, pentru a obține efectul dorit.

Înțelege influența culorilor asupra emoțiilor

Culorile și emoțiile sunt strâns legate între ele. De la culorile vibrante care te încarcă cu energie, la tonurile calde care îți aduc liniște și confort, fiecare culoare transmite o vibrație unică. Experții în design interior știu acest lucru, de aceea iau foarte în serios alegerea paletei de culori pentru proiectele lor. De exemplu, pentru o amenajare clinica medicala, paleta de culori va fi una neutră, în nuanțe de bej, crem și off-white, pentru a crea o atmosfera caldă, cu accente de albastru sau verde pastel, pentru a calma anxietatea pacienților.

Alte exemple de culori și vibrațiile pe care le transmit:

– Roșu: este asociat cu intensitatea, energia, urgența și pasiunea; este strâns legat de instinctele de supraviețuire.

– Albastru: are efect calmant, liniștitor; poate induce stări de melancolie.

– Galben: este asociat cu veselia, optimism și căldură; poate stimula latura creativă, însă poate fi și extrem de obositor.

Cele mai citite articole

– Verde: aduce echilibru, armonie, stabilitate și rezistență.

Aplică Regula 60-30-10

Regula 60-30-10 este extrem de apreciată de designerii de interior pentru că funcționează în aproape orice context, indiferent că vorbim despre o amenajare restaurant, de birou sau o amenajare rezidențială.

Concret, regula presupune folosirea a trei culori astfel: 60% din cameră să fie o culoare dominantă (de obicei o culoare neutră), 30% o culoare secundară (pentru mobilă și accesorii mari) și 10% o culoare de accent (pentru decoruri mici). Aceasta metodă asigură un echilibru vizual și previne încărcarea excesivă a spațiului.

Cum alegi culorile în locuința ta

Livingul este locul unde te relaxezi, te uiți la televizor sau îți primești prietenii. Culorile din această încăpere trebuie să fie primitoare și confortabile. Sunt potrivite nuanțele calde de bej, crem, maro, cu accente de albastru și verde.

În dormitor, culorile trebuie să inducă liniștea și relaxarea. Pastelurile de lavandă, roz sau albastru, în amestec cu alb imaculat, sunt perfecte pentru un somn liniștit.

Bucătăria e inima casei, iar culorile de aici ar trebui să fie deschise, în nuanțe de alb, crem, bej și până la nuanțele pastel.

Pentru baie, schema de culori perfectă poate include nuanțe de alb, albastru, verde mentă sau bej.

Alegerea culorilor în designul interior este o artă dar, cu atenție la emoțiile transmise, poți crea spațiul perfect pentru tine. 

Cele mai citite articole

You may also like