Gunoaiele aruncate pe stradă, pet-urile lăsate pe marginea drumului, la voia întâmplării sau pungile de plastic din râuri, mări și oceane distrug treptat ecosistemul, poluează mediul înconjurător destabilizând ordinea firească a lucrurilor..
Ecologiștii au înțeles acest aspect și încearcă să atragă atenția marilor fabrici, dar și a consumatorilor cu privire la reciclarea deșeurilor. Au apărut puncte de colectare selectivă astfel încât unele materiale să fie reutilizate. Spre exemplu, există mai nou pe piață peturi realizate 100% din materiale reciclabile, ceea ce reprezintă un mare pas în față.
Planeta are nevoie de noi pentru a rezista, iar noi avem voie de aer curat pentru a ne trăi liniștiți bătrânețile. Natura ne întoarce serviciile, însă trebuie să o tratăm cu grijă și respect. Nu mulți oameni știu că o doză de suc sau de bere, spre exemplu, are nevoie de până la 200 de ani pentru a se descompune în totalitate. Un simplu gest ne poate costa sănătatea și poate pune în pericol generațiile viitoare.
Reducerea deșeurilor
Problema deșeurilor menajere a devenit extrem de importantă la nivel mondial, motiv pentru care utilizarea unor compactoare manuale reprezintă o soluție optimă pentru reducerea numărului de resturi aruncate la coșul de gunoi.
Un astfel de aparat ajută la comprimarea mizeriei aruncate astfel încât spațiul ocupat să fie cât mai mic. Deșeurile sunt încărcate manual în presă, iar la final rezultă niște baloți de dimensiuni relativ mici. De regulă, un compactor este folosit de diverse firme/ agenți economici pentru reciclarea selectivă a deșeurilor, dar și pentru eficientizarea spațiului unde acestea sunt depuse.
Firmele de salubrizare au un anumit program de colectare a gunoiului așa că, a comprima gunoiul reprezintă o idee ingenioasă. De regulă, într-un compactor pot fi introduse tot felul de deșeuri, de la hârtie, cartoane și până la anvelope sau pungi de plastic, în funcție de specificul fiecărui aparat în parte.
Necesitatea unei astfel de utilaj este mare, în special pentru patronii de restaurante sau hoteluri care produc destul de multe deșeuri. Cu ajutorul unui astfel de aparat, totul este comprimat, iar baloții astfel rezultați sunt și mult mai ușor de manipulat.
Viitorul sună bine !
Înțelegând necesitatea unei educații civice, organizațiile mondiale alături de ONG-urile, dar și de instituțiile statului duc o luptă continuă de informare și conștientizare a acestui subiect. În majoritatea marilor orașe au apărut puncte de reciclare a gunoiului, au fost inițiate campanii publicitare având ca scop limitarea utilizării plasticului (pungi, sticle).
Este mai mult decât evident faptul că o problema atât de serioasă nu poate fi rezolvată peste noapte însă, cu pași mici, vom reuși să ne îndeplinim obiectivul și să le redăm animalelor sălbatice spațiul verde unde să poată trăi, în afară oricăror pericole.
Evită să mai arunci pe stradă gunoiul, încearcă să elimini plasticul în totalitate din viața ta, reciclează selectiv gunoiul și vei vedea cum aerul devine mai respirabil. Gândește-te la copiii copiilor tăi și la moștenirea pe care le-o lași pe acest pământ.