Bazele unor obiceiuri sanatoase se pun inca din copilarie, de la cele mai fragede varste. De aceea se recomanda ca dintii bebelusului sa inceapa sa fie periati inca de la aparitia lor. In acest fel pot fi protejati impotriva cariilor, dar cei mici sunt si ei obisnuiti astfel ca este un lucru bun sa spele dintii de cel putin doua ori pe zi.
In plus, medicii stomatologi recomanda ca cei mici sa fie dusi intr-un cabinet dentar inca din jurul varstei de un an, pentru a face cunostinta cu medicul care va avea grija de dintii lui si pentru a se obisnui cu mediul dintr-un cabinet stomatologic.
Cum se desfasoara prima vizita a copiilor la stomatolog?
Desi copiii ar trebui dusi de la varsta de un an la vizita periodica de la stomatolog, abia atunci cand acestia mai cresc incep sa dezvolte si unele temeri cu privire la durere si vizitele la medicul dentist. Astfel ca in jurul varstei de 3 ani, cei mici ar trebui adusi din nou la cabinetul de stomatologie copii.
In cadrul acestei vizite, copiii vor fi familiarizati cu medicul dentist si, mai ales, cu instrumentele folosite de acesta pentru a ingriji dintii cariati. Zgomotele pe care acestea le scot ii pot speria pe cei care nu au fost pusi, pana acum, intr-o astfel de situatie.
De asemenea, parintii trebuie sa fie calmi si sa le povesteasca dinainte ce urmeaza sa se intample, pentru ca cei mici sa fie pregatiti si chiar sa colaboreze mai usor cu medicul stomatolog. Totodata si atitudinea medicului este foarte imporanta, acesta avand rolul de a-l face pe copil sa se simta in siguranta si de a-i prezenta fiecare instrument in parte, cum actioneaza si ce va face acesta.
In cazul in care copilul este curios si colaboreaza cu medicul dentist, acesta din urma poate incerca si inceperea unui tratament usor al dintilor, fie ca este vorba despre un periaj profesionist sau de aplicare de fluor topic, pe dinti, pentru a-i proteja, daca acestia sunt intr-o stare buna de sanatate.