Home Diverse Poate fi egalată alăptarea la san cu hrănirea bebeluşului cu formula de lapte praf?

Poate fi egalată alăptarea la san cu hrănirea bebeluşului cu formula de lapte praf?

by BeCool

Deşi alăptarea la san a bebeluşului este recomandată de toţi medicii pediatri, neonatologi şi chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aceasta poate fi înlocuită, în anumite cazuri cu hranirea bebelsului cu o formulă de lapte praf. Desigur că, din punct de vedere al anticorpilor produşi de organismul mamei, laptele matern nu poate fi egalat de nicio altă formula de lapte praf. Dar există şansa ca laptele praf să îndeplinească toate nevoile nutritive ale unui bebeluş.

Proteinele, grăsimile şi mineralele din laptele matern 

Laptele matern este o variantă de hrănire ideală pentru bebelusi. Acesta conţine zer şi cazeina, două tipuri de proteine foarte importante, în proporţie de 60, respectiv 40%. Cu cât procentul de cazeina este mai mare, laptele este mai greu de digerat. De asemenea, laptele matern conţine şi alte proteine specifice ce aduc o mulţime de alte beneficii, şi anume lactoferina care inhiba dezvoltarea bacteriilor ce se hrănesc cu fier în tractul gastrointestinal şi IgA, care protejează copilul de viruşi şi bacterii. 

De asemenea, imunoglobulinele din laptele matern de tip IgM şi IgG apară organismul de infecţiile bacteriene şi virale. Grăsimile din laptele matern sunt foarte importante pentru sănătatea bebeluşului, fiind vitale pentru dezvoltarea creierului şi pentru absorbţia vitaminelor solubile în grăsimi. Vitaminele din laptele matern, în schimb, sunt direct legate de aportul de vitamine al mamei. De aceea, este esenţial ca femeia care alăptează să aibă o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine. Carbohidraţii sunt foarte importanţi şi prezenţi în laptele matern, lactoză fiind principală componentă ce ajută la scăderea numărului de bacterii nesănătoase la stomac, ceea ce duce la o îmbunătăţire vizibilă a absorbţiei calciului, magneziului şi fosforului.

Cum alegi cea mai bună formula de lapte care să suplinească compoziţia laptelui matern?

În cazul în care mama nu îşi poate alăpta bebeluşul, este necesar ca aceasta să găsească o formulă de lapte praf cu care să îl hrănescă exclusiv până la diversificarea alimentaţiei. De regulă, formulele de lapte pentru sugari sunt făcute din lapte de vacă, tratat, preparat conform vârstei micilor consumatori. Din dorinţa de a aduce compoziţia laptelui praf cât mai aproape de cea a laptelui matern, formulele de lapte pentru bebeluşi sunt îmbogăţite cu minerale, vitamine, probiotice, acizi graşi cu lanţ lung, dar şi prebiotice şi acizi graşi Omega 6 şi Omega 3.

În plus, se aduc în permanenţă îmbunătăţiri în formulele de lapte praf disponibile  pe piaţă, inclusiv adăugarea de acizi polinesaturati cu scopul de a impulsiona dezvoltarea creierului, a sistemului nervos şi a retinei.

You may also like