La prima vedere, designul unei camere în stilul minimalist poate da impresia unui spațiu gol și a unei monotonii plictisitoare în acest spațiu.
Caracteristici ale minimalismului aplicate în baie
Pentru spațiile mici dintr-o casă, mai ales pentru o baie, minimalismul va permite ca să se combine armonios confortul și frumusețea acestei încăperi. Cu o organizare adecvată și absența articolelor inutile, vei observa că baia va începe să devină extrem de interesantă, oferind o plăcută senzație de libertate. Plus că o baie simplă este mult mai ușor de păstrat curată.
Minimalismul în acțiune, când ne referim la o baie, presupune:
- obiecte sanitare ergonomice;
- lipsa unor dulapuri voluminoase;
- elemente de decor minimal, fără brizbrizuri;
- simplitatea materialelor de finisare;
- accentul pus puternic pe suprafețele netede.
Selectarea formei potrivite pentru baia ta
Pentru o baie minimalistă, se folosesc întotdeauna forme geometrice simple pentru elementele de design:
- pătrat / cub / dreptunghi;
- cerc sau oval / sferă.
Pentru a fi de efect, aceste forme vizuale trebuie să fie în armonie, să fie regăsite în toate elementele din baie, inclusiv în nișe, rafturi, oglinzi, nu doar când ne referim la obiectele sanitare principale.
Minimalismul impune cerințe ridicate în ceea ce privește ergonomie și respectarea strictă a regulilor de organizare a acestui spațiului. Fiecare dintre zonele de baie trebuie să conțină doar acele articole absolut necesare, lăsând cât mai mult spațiu liber cu putință. Dacă este posibil, se poate instala chiar și un sistem de suporturi și dulapuri suspendate.
Avantajul pe care a avea mult spațiu liber în baie este acela că pot fi puse în valoarea pe care o merită anumite detalii de design care altfel nu ar putea ca să fie observate. Cu toate că lipsa masivității este una dintre caracteristicile esențiale ale minimalismului.
Mobila pentru baie – trăsături minimaliste:
- contururi simple ale mobilierului îi conferă ușurință externă;
- multifuncționalitatea ce conduce automat la o limitare a numărului de articole
Poate fi vorba în acest sens de:
- lavoare cu forme extrem de simple;
- nișe în pereți cu rolul de a depozitare accesoriilor pentru baie (utilizarea acestora economisește spațiu liber);
- uși cu oglinzi pentru dulapurilor încastrate în perete;
- sisteme de stocare etc.
Schematismul nu neagă însă utilizarea diferitelor texturi ale elementelor din baie. Este permisă combinarea diverselor materiale în proiectarea pereților, organizarea selecției, de exemplu, a peretelui central.
Combinații de culori ce se pot folosi
Scopul băii nu constă doar în efectuarea procedurilor de igienă, ci este în același timp și un loc de relaxare. Utilizarea inteligentă a jocurilor coloristice este una dintre cerințele de bază ale stilului.
Conform specialiștilor se poate merge pe nuanțe deschise cu accente plasate în locuri cheie. Ideea este ca să se aleagă o culoare predominantă și să nu existe prea multe nuanțe utilizate (nici măcar ale aceleiași culori!).
Albul (ca non-culoare principală) este totuși cea mai populară opțiune pentru decorarea interiorului unei băi datorită versatilității sale. Un spațiu luminos, îngrijit, cu iluminare bine organizat, poate fi completat cu accesoriile adecvate (preferabil, cât mai puține).
O variantă posibilă ar fi amenajarea unei băi luminoase în care să se combine elegant albul cu griul deschis și anumite elemente de decor de un gri mai închis.
O baie minimalistă în culori deschise, cu o dominanță a albului creează:
- senzație de curățenie;
- extinde vizual spațiul;
- creează impresia unei camere luminoase.
Pentru o baie mică, nuanțele deschise sunt întotdeauna de preferat celor mai închise, ce reduc vizual încăperea respectivă.
Negrul intens este alta dintre non-culorile principale ale stilului minimalism. Particularitatea sa este de a reduce dimensiunea spațiului, astfel încât pentru o baie mică nu este de dorit să fie principală.
Într-o baie mare, negrul lucios poate fi prezent în proiectarea nu numai a pereților, a podelei, a instalațiilor sanitare, ci și a tavanului. În acest caz negrul este la fel de versatil ca albul. Completează cu succes majoritatea nuanțelor.
Mai merg foarte bine și combinațiile de bej cu negru sau de negru cu bej și alb.
Organizarea unei băi într-un stil minimalist este un proces creativ bazat pe o combinație armonioasă de texturi și culori cu un număr limitat de articole.
Culorile restrânse, lipsa decorului voluminos sunt compensate de ergonomia organizării spațiului, funcționalitatea fiecărui articol și o iluminare foarte bună cu leduri. Interiorul elegant al băii este o oportunitate de a obține nu numai un loc pentru îngrijirea corpului, ci și o zonă de odihnă și relaxare, într-o atmosferă simplă (dar nu simplistă!) plăcută și confortabilă.
Tu cum te-ai gândit ca să-ți amenajezi baia anul acesta?