Home Trenduri Cei mai mari agregatori de Open Banking

Cei mai mari agregatori de Open Banking

by BeCool

Open banking-ul este la moment una dintre cele mai importante și de succes inovații în lumea finanțelor și a banilor. În anul 2022 au fost înregistrați peste 2.5 milioane de oameni ce folosesc regulat diferite servicii prestate de companii de open banking. 

Ce este totuși open banking-ul? Open banking-ul este procesul prin care unei companii terțe i se oferă acces la datele bancare pentru consumatori, tranzacții și date financiare de la bănci și instituții. Acestea permit conectarea tuturor conturilor și transferarea de fonduri prin intermediul acestor companii. 

Acest sistem financiar cât se poate de rapid și comod permite transferarea banilor dintr-un cont în altul fără mari probleme. Deci, dacă ai nevoie de bani rapid, fie că plătești pentru produse alimentare sau pacanele 777, ai nevoie de un cont în una dintre aceste bănci. 

Iată câțiva dintre cei mai mari și importanți agregatori de Open Banking. 

Salt Edge  

Salt Edge este o companie ce oferă o multitudine largă de servicii de open banking. Aceasta a fost fondată în anul 2013 și este în prezent situată în Canada și Marea Britanie. Salt Edge lucrează cu peste 4000 de bănci în peste 70 de țări de pe suprafața globului pământesc. Cu peste 5 milioane de utilizatori activi în anul 2022, compania a înregistrat un profit de peste 7 milioane de dolari americani. 

Compania a înregistrat peste 200 de angajați în anul 2022, ceea ce o face una dintre cele mai mari și ambițioase companii de open banking de pe piața internațională. Globitex, una dintre cele mai mari platforme de digital finance este partenerul Salt Edge și asigură ca clienții cu un EURO wallet să se bucure de împrejurări cât mai securizate pentru plățile acestora. 

Produse și tehnologii 

Una dintre cele mai importante rubrici pentru o companie de fintech este calitatea și cantitatea de produse și tehnologii pe care le poate oferi clienților. Iată unele dintre cele mai importante produse ale companiei Salt Edge:

  • Priora – o soluție PSD2 și Open Banking care include API-uri AISP/PISP pentru bănci, API-uri cu valoare adăugată, cum ar fi Identificarea digitală și ateliere de lucru privind construirea strategiei bancare în lumea digitală post PSD2.
  • Spectre – produs pentru Data aggregation and Enrichment care acoperă peste 2500 de bănci și instituții financiare din peste 50 de țări în Europa și în afara ei. 
  • Fentury – Soluție bancară cu etichetă albă, care include soluții de retail, pentru copii, de gestionare a averii și de business banking, analiză pentru clienții finali și platformă de marketing pentru oferte personalizate. Fentury a început ca consilier financiar personal la sfârșitul anului 2015, fiind disponibil în 50 de țări și susținând 2500 de instituții financiare. Parteneriatul cu băncile a permis aplicației să acopere un public mai larg și să aducă beneficii reciproce pentru clientul final, bancă și companie. În prezent, Fentury face parte din Salt Edge Inc. — furnizorul de servicii Fintech, care include API-ul de agregare a datelor financiare, soluția tehnică PSD2 și serviciile White Label Banking.

TrueLayer 

Cele mai citite articole

TrueLayer, o altă mare companie tehnologică ce se bazează pe dezvoltarea și creșterea sistemelor de open banking. Aceasta a fost fondată de Francesco Simoneschi în anul 2016 și își are oficiile bazate în capitala financiară a lumii, Londra. 

Compania TrueLayer este finanțata de peste 32 de investori care, în sumă, au investit peste 270 de milioane de dolari în acest start-up, transformând TrueLayer dintr-o mică companie britanică într-un potențial mare conglomerat financiar. Directorul și managerii companiei nu ascund faptul că principalul lor scop este demontarea hegemoniei Visa-Mastercard de pe teritoriul Europei. 

Cu sedii în 5 mari centre ale lumii, Milan, Dublin, Sydney, Londra și Hong Kong, TrueLayer este una dintre cele mai rapid crescânde companii de fintech din lume. Aceasta are deja peste 200 de angajați din întreaga lume și peste 50 mii de clienți devotați și unici. 

equensWorldline 

Equens este o companie olandeză de open banking. Din anul 2019 aceasta este în totalitate un subsidiar al conglomeratului Wordline. Începând cu anul 2020, Equens a câștigat oficii în Belgia, Franța, Germania, Finlanda, Italia și Luxembourg. 

Inițial, Equens, formată în anul 2006, era primul și cel mai important procesor de plăți din Europa. Până în anul 2016, când a fost unită cu Worldline’s Financial Servicies, Equens rămânea una dintre cele mai mari companii de finanțe din Europa. După 2016 aceasta era deținută parțial de Worldline și, până în anul 2019, aceasta a fost complet cumpărată de compania franceză. 

În prezent, EquensWorldline este una dintre cele mai importante companii de finanțe din Europa, fiind parteneră a peste 3200 de instituții financiare și având circa 126 de milioane de carduri sub control. Mai mult de atât, doar în anul 2021 au fost înregistrate peste 9.6 miliarde de tranzacții sub aripa acestei și peste 17 miliarde de cumpărări făcute cu ajutorul conturilor acestora.

Deși marii conglomerați ca Visa și MasterCard nu vor să accepte acest fapt, open banking-ul este cu adevărat viitorul vieții financiare nu doar în Europa dar și în întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că open banking-ul este mai ușor și practic de folosit, ceea ce o dovedește faptul că tot mai mulți oameni trec la această formă de plată.

Cele mai citite articole

You may also like