Când vine vorba de bibliorafturi, majoritatea oamenilor consideră că alegerea lor este destul de simplă. Te duci la un magazin de birotică și papetărie și alegi dintre unele bibliorafturi care sunt mai scumpe sau mai ieftine.
În realitate însă, alegerea unui biblioraft depinde de mult mai multe lucruri decât prețul. De fapt, este important să înțelegi o serie de factori diferiți de care depinde această alegere.
Înainte de asta însă trebuie să știi că biblioraftul a fost inventat de germanul Friedrich Soennecken în anul 1886, în Bonn, Germania. El a înregistrat, de asemenea, un brevet pe 14 noiembrie 1886 pentru „Papier Locher fur Sammelmappe” („producător de găuri pentru dosare” sau perforator). Germanul Louis Leitz, fondatorul Leitz, a adus ulterior câteva modificări importante în dezvoltarea bibliorafturilor în Stuttgart.
Iată câțiva dintre factorii de care depinde alegerea unui biblioraft:
1. Inelele de prindere
Există două tipuri principale de inele în care se prind dosarele în bibliorafturi. Cel mai comun tip este inelul rotund. Pentru documente mai mici și lianți mai mici, acestea sunt ideale. Pentru documente mai mari, companiile preferă adesea să utilizeze bibliorafturi cu inele de prindere în formă de D. Aceste inele sunt concepute pentru a facilita deschiderea și răsfoirea paginilor din cadrul unor documente mai groase.
Cele mai citite articole
În plus, față de aceste două tipuri de inele de prindere există o serie de variații. De exemplu, bibliorafturile cu inele rectangulare, pe care mulți le consideră drept un mecanism de deschidere mult mai ușor. Aceste două forme de inele de prindere sunt cele mai frecvente și sunt utilizate în majoritatea bibliorafturilor cu 3 inele.
2. Grosime
Bibliorafturile sunt disponibile în dimensiuni începând de la 1,3 cm sau 2,5 cm grosime la cotor și până la 10 cm. În general, bibliorafturile mai subțiri utilizează mecanisme de prindere cu inele rotunde, iar bibliorafturile mai groase utilizează inele în formă de D. Bibliorafturile cu dimensiuni cuprinse între 5 și 7,5 cm sunt de obicei disponibile cu ambele stiluri de inele de prindere.
3. Materiale
Majoritatea coperților bibliorafturilor sunt confecționate având coperțile de vinil sau din alte materiale. Biblioraftul marmorat este confecționat din carton presat acoperit cu hârtie marmorată la exterior și hârtie normală la interior. Canturile inferioare pot fi întărite cu tije metalice, iar cotorul poate fi întărit cu materiale speciale.
Biblioraftul din plastic este confecționat din carton presat acoperit cu folie de polipropilena. Acesta poate fi plastifiat la exterior și cu hârtie la interior, plastifiat atât la exterior cât și la interior, cu buzunar pe cotor sau cu buzunar pe cotor și pe coperta.
4. Dimensiune
Principalele dimensiuni ale bibliorafturilor se referă la dimensiunea colilor care pot fi îndosariate. Astfel, avem bibliorafturi A4, A5 și A3 cu ajutorul acestuia puteți aranja toate actele și documentele importante într-o ordine logică, având acces rapid la informațiile dorite oricând ai nevoie.