Postul intermitent (eng. Intermitent fasting) este un tipar de alimentatie descris de respectarea unor intervale de timp în care se consumă zero sau foarte puține calorii. Anumite studii au legat postul intermitent de unele beneficii pentru sănătate, precum slăbitul, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea sensibilității la insulină sau reducerea markerilor de stres oxidativ etc
Dacă ești interesat să urmezi un astfel de program alimentar, afla că postul intermitent este sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unele studii arată că poate cauza și anumite efecte secundare minore. Acest articol acoperă informațiile de bază despre 5 riscuri ce au legătură cu dinamica postului intermitent.
1. Senzația de foame
Senzația de foame reprezintă unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale postului intermitent. Un studiu care a inclus 112 respondenți a propus gruparea acestora în două grupuri de restricție calorică:
- grupul cu restricție calorică intermitentă – dietă de până la 400-600 de calorii, permisă în 2 zile neconsecutive din aceeași săptămână;
- grupul cu restricție calorică permanentă (dietă zilnică, dar săracă în calorii).
Rezultatele au arătat că respondenții supuși restricției calorice intermitente au raportat punctaje mult mai mari ale senzației de foame, comparativ cu membrii celuilalt grup. Mai mult decât atât, alte studii au sugerat că senzația de foame reprezintă un efect pe care oamenii îl experimentează în primele zile ale unui astfel de regim, însă organismul se poate adapta.
2. Dureri de cap
Durerile de cap reprezintă un alt risc la care se expun cei care urmează un post intermitent. De obicei, acestea se manifestă în primele zile de la începerea noului protocol alimentar. Cercetătorii au descoperit că durerile de cap specifice postului sunt localizate în regiunea frontală a cutiei craniene, fiind de cele mai multe ori de intensitate moderată sau redusă.
În plus, persoanele care se confruntă în mod regulat cu dureri de cap sunt mult mai predispuse acestui risc, dacă aleg să înceapă o perioadă de post intermitent. Studiile arată că nivelul scăzut al zahărului din sânge si lipsa cofeinei reprezintă factori de risc pentru această problemă.
3. Probleme digestive
Constipația, diareea, greața și balonarea sunt simptome pe care o persoană aflată în post intermitent le poate experimenta. Reducerea aportului de alimente și modificările în dieta pot afecta întregul proces digestiv al organismului, provocând astfel de efecte secundare.
Deshidratarea este un alt efect comun al postului intermitent, ce poate agrava starea de constipație. Din acest motiv, este important ca cei care urmează un astfel de protocol alimentar să se hidrateze corespunzător. De asemenea, integrarea în dietă a unor alimente bogate în nutrienți și fibre poate ajuta, de asemenea, la reducerea problemelor digestive.
4. Irascibilitate
Unele persoane pot manifesta irascibilitate și alte tulburări ale dispoziție, atunci când practică postul intermitent, din cauza valorilor scăzute ale glicemiei. Scăderea nivelului de zahăr din sânge poate apărea în perioadele de restricție calorică, existând riscul de a cauza chiar și episoade de anxietate sau reducerea puterii de concentrare.
Mai mult decât atât, postul intermitent poate cauza tulburări de somn și scăderea nivelului de energie fizică. Pe fondul unei oboseli cronice, senzația de irascibilitate se poate amplifica. Însă unele studii arată că organismul se poate adapta la această tranziție, manifestând astfel de stări doar în etapa incipientă a noului protocol alimentar.
5. Respirație urât mirositoare
Acest efect mai puțin plăcut al postului intermitent este cauzat de lipsa fluxului salivar și arderea depozitelor de grasime, pentru ca organismul să poată avea suficientă energie. Acetona este un rezultat al defalcărilor grăsimilor în ficat și apoi în sange, în urma procesului metabolic.
Organismul elimină apoi excesul de acetonă prin respirație, de aceea, persoanele care țin post intermitent se pot confrunta cu halenă. Deshidratarea specifică postului intermitent reprezintă un alt factor determinant pentru respirația urât mirositoare, deoarece cauzează uscarea excesivă a cavității bucale.
Postul intermitent poate asigura numeroase beneficii pentru sănătate, însă trebuie început doar cu acordul medicului specialist. Acestea poate decide dacă starea de sănătate a pacientului ii permite schimbarea regimului alimentar, fără a exista riscul unor complicații medicale, pe fondul altor afecțiuni.
REFERINTE:
Kubala, Jillian. “9 Potential Intermittent Fasting Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 23 Apr. 2021, www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-side-effects.