Investiția și trading-ul sau tranzacționarea sunt două metode foarte diferite de încercare de a obține profit pe piețele financiare. Atât investitorii, cât și traderii caută profituri prin participație pe piață.
Dacă vreți să urmați cursuri trading, trebuie să știți că, în general, investitorii caută rentabilități mai mari pe o perioadă prelungită prin cumpărare și deținere. În schimb, traderii, adică persoanele care tranzacționează pe piețele financiare pentru ei sau în numele altei persoane sau organizații, profită atât de piețele în creștere, cât și de cele în scădere pentru a intra și a ieși din poziții într-un interval de timp mai scurt, obținând profituri mai mici și mai frecvente.
CARACTERISTICI DEFINITORII:
- Investițiile adoptă o abordare pe termen lung a piețelor și se aplică adesea în scopuri precum conturile de pensii.
- Tradingul (tranzacționarea) implică strategii pe termen scurt pentru a maximiza randamentele zilnic, lunar sau trimestrial.
- Este mai probabil ca investitorii să înlăture pierderile pe termen scurt, în timp ce traderii vor încerca să facă tranzacții care îi pot ajuta să profite rapid de pe urma piețelor fluctuante.
Investițiile
Scopul investiției este de a construi treptat avere pe o perioadă extinsă de timp prin cumpărarea și deținerea unui portofoliu de acțiuni, coșuri de acțiuni, fonduri mutuale, obligațiuni și alte instrumente de investiții.
- IMPORTANT: Investitorii își sporesc adesea profiturile prin compunerea sau reinvestirea profiturilor și dividendelor în acțiuni suplimentare de acțiuni.
Investițiile sunt adesea deținute pentru o perioadă de ani, sau chiar decenii, profitând de avantaje precum dobânzi, dividende și împărțiri de acțiuni pe parcurs. În timp ce piețele fluctuează inevitabil, investitorii vor privi tendințele descendente ca posibilități că prețurile vor reveni și eventualele pierderi vor fi recuperate. Investitorii sunt, de obicei, mai preocupați de elementele fundamentale ale pieței, cum ar fi rapoartele preț-profit și prognozele de gestionare.
Tradingul
Tranzacționarea sau tradingul implică tranzacții mai frecvente, cum ar fi cumpărarea și vânzarea de acțiuni, mărfuri, perechi valutare sau alte instrumente. Scopul este de a genera randamente care depășesc investițiile de tip buy-and-hold.
În timp ce investitorii se pot mulțumi cu randamente anuale de la 10% la 15%, traderii ar putea căuta o rentabilitate de 10% în fiecare lună. Profiturile din tranzacționare sunt generate de cumpărarea la un preț mai mic și vânzarea la un preț mai mare într-o perioadă de timp relativ scurtă. De asemenea, și inversul este adevărat: profiturile din tranzacționare pot fi obținute prin vânzarea la un preț mai mare și cumpărarea pentru acoperirea la un preț mai mic (cunoscut sub numele de „selling short”/„vânzare scurtă”) pentru a obține profit pe piețele în scădere.
În timp ce investitorii de tip buy-and-hold așteaptă poziții mai puțin profitabile, traderii caută să obțină profituri într-o perioadă de timp specificată și adesea folosesc un ordin de protecție „stop-loss” care le permite să stabilească un nivel maxim de pierdere atunci când tranzacționează sau investesc pe piețe.
Traderii folosesc adesea instrumente de analiză tehnică, cum ar fi Medii Mobile și Oscilatorul Stochastic, pentru a găsi setări de tranzacționare cu probabilitate ridicată.
Stilul unui trader se referă la perioada de timp în care acțiunile, mărfurile sau alte instrumente de tranzacționare sunt cumpărate și vândute. Traderii se încadrează în general în una din cele patru categorii:
- Poziția de trader: Pozițiile sunt deținute de la luni la ani.
- Swing Trader: Pozițiile sunt deținute de la zile la săptămâni.
- Trader de zi: pozițiile sunt deținute doar pe tot parcursul zilei fără poziții peste noapte.
- Scalp Trader: Pozițiile sunt deținute între secunde și minute, fără poziții peste noapte.