Home Diverse Cum să treci peste depresia postpartum?

Cum să treci peste depresia postpartum?

by BeCool

Depresia postpartum este o boală care afectează multe femei, după nașterea copiilor lor. Simptomele variază în funcție de persoană, de severitatea depresiei – dar diferă de sindromul baby-blues.

Ce este baby blues?

Baby blues sau „sindromul de a treia zi” apare la mamă în primele zile după naștere. Simptomele se manifestă ca iritabilitate, anxietate, vulnerabilitate și schimbări de dispoziție. Aceasta este o reacție tranzitorie care poate fi explicată prin modificări fiziologice (scăderea semnificativă a hormonilor), stres crescut și lipsa somnului.

Cât durează starea de baby blues?

Baby blues poate afecta până la 80% dintre femei. În general este tranzitorie și durează de la câteva ore până la 15 zile. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar de la sine, fără nicio intervenție.

Ce trebuie să facă proaspătă mămica pentru a  depăși această tulburare emoţională?

Există câteva modalități ce pot contribui la starea de bine a proaspetei mămici şi o ajută să se simtă mai bine:

  • să discute cu partenerul său cu cei dragi despre starea ei şi să i se ofere mai mult ajutor pentru îngrijirea bebelușului și treburilor zilnice;
  • să aibă grijă de ea: să doarmă, să facă o baie relaxantă (dacă nu a făcut cezariană), să facă plimbări în aer liber, să se răsfeţe;
  • să facă activități cu bebelușul : plimbări în aer liber, contact piele cu piele etc.

Dacă după câteva săptămâni, proaspătă mămica se simte încă nemulţumită şi copleșită de evenimente sau dacă manifestă puțin interes față de bebelușul său, probabil că nu mai suferă de baby blues, ci mai degrabă de depresie postpartum ( postnatală). În acest caz, cel mai bine este să apeleze la serviciile unui psihoterapeut Bucuresti, pentru a depăşi mai uşor acest moment.

Ce este depresia postpartum?

Depresia postpartum se poate dezvolta în orice moment al anului după naștere. Experții sunt de acord că nu există o singură cauză a depresiei postnatale, ci mai degrabă o combinație de factori care pot juca un rol în debutul acesteia.

Depresia postpartum poate fi astfel explicată prin cauze fiziologice, dar poate fi declanșată și de schimbările enorme din viață cauzate de sosirea bebelușului. Poate fi cauzată de stres și de lipsa de echilibru între sarcinile zilnice și activitățile plăcute.

Studiile arată că depresia majoră postpartum afectează aproximativ 7% dintre mame în primele trei luni după naștere. Cu toate acestea, depresia uşoară postpartum poate afecta până la 19% dintre femei. Studiile arată că rata depresiei postnatale este în general mai mare la trei luni după naștere și scade treptat după aceea.

Spre deosebire de baby blues, depresia postpartum este mai gravă. În cele mai severe cazuri, aceasta poate afecta nu numai mama, ci și dezvoltarea legăturii de atașament dintre ea și bebelușul ei și poate reduce interacțiunea cu acesta. Dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului ei ar putea fi chiar afectată.

Deoarece tratamentul este mai eficient atunci când depresia postpartum este detectată devreme, o mamă care crede că o are trebuie să caute sprijin imediat într-un cabinet psihiatrie privat. Acest lucru o va ajuta să zâmbească din nou și să se bucure din plin de copilul ei.

You may also like