Bitcoin (prescurtat în BTC) a fost creat în 2009. În ultimii ani a devenit (incorect) un sinonim pentru alte monede digitale precum Ethereum, Ripple, Litecoin sau Peercoin. Termenul Bitcoin provine din engleză. Însă, în toată lumea, se cunoaște sub numele de „monedă digitală”. Spre deosebire de euro, dolari sau lire sterline, monedele digitale există doar practic.
Pentru a le înțelege mai bine, câteva puncte cheie te pot ajuta:
· Bitcoins sunt monede virtuale descentralizate. Acestea sunt destinate să reprezinte o alternativă la sistemul monetar actual. Prin urmare, nu există nicio bancă centrală care să pună în circulație aceste „valute”. Mai degrabă, acestea sunt create de persoane sau de instituții private. Sistemul de plată pe care se bazează este, de asemenea, exclusiv procesat virtual.
· Bitcoin-urile nu plătesc nicio dobândă. Cu o sumă fixă de bani de 21 de milioane, valoarea lor depinde numai de cerere.
· Codul sursă Bitcoin este public. În teorie, fiecare își poate crea propria monedă virtuală pe baza acestui model.
· Unități noi de monede digitale pot fi generate pe computere private cu o cantitate foarte mare de energie electrică și calcul. Acest lucru este cunoscut sub numele de mineritul Bitcoin. Pe lângă minerit, utilizatorii pot obține și cumpăra Bitcoin, acceptându-l ca mijloc de plată pentru un produs sau serviciu.Sau poți schimba valute reale pentru Bitcoin pe una dintre platformele de tranzacționare online pentru criptomonede.
· Utilizatorii pot rămâne anonimi atunci când efectuează transferuri sau tranzacționează.
Riscurile și viitorul Bitcoin – o prognoză
Bitcoin a cunoscut un adevărat raliu în ultimele luni, doar pentru a se prăbuși din nou: în doar trei luni, prețul său s-a triplat – pentru a pierde ulterior aproape o treime din nou. Cu toate acestea, moneda digitală pare acum acceptabilă pentru furnizorii de servicii de plată și investitori.
Creșterea rapidă a criptomonedei este aventuroasă – la fel și pierderile sale
După ce Bitcoin a fost cotat la 12.000 de dolari în octombrie 2020, a atins un maxim istoric de 41.000 de dolari pe 8 ianuarie 2021. Dar doar câteva zile mai târziu, a scăzut la 26.000 de dolari. Cu toate acestea, reputația criptomonedei crește în întreaga lume. Experții cred chiar că este posibilă o rată de până la 146.000 de dolari. Dar tot ei menționează că rata Bitcoin este extrem de volatilă și nesustenabilă și ar putea continua să scadă în orice moment.
În esență, există trei factori responsabili pentru creșterea valorii sale: Bitcoin nu mai este obiectul de investiții de nișă pe care a fost lansat acum peste zece ani. Între timp, nu numai investitorii privați, ci și instituționali, cum ar fi fondurile și băncile, investesc în Bitcoin. Deoarece numărul său este limitat la 21 de milioane de bucăți, cererea actuală duce la o creștere și mai mare a prețului său. Și datorită ratelor dobânzilor scăzute persistente, din ce în ce mai mulți investitori îl folosesc ca alternativă la investițiile lor anterioare.