Ajutorul de înmormântare este acordat de statul român în temei legal şi poate fi folosit pentru a procura un pachet complet de servicii funerare în sectorul 5 de către rudele persoanelor decedate care nu erau pregătite pentru un astfel de eveniment. Este cert faptul că moartea ia prin surprindere pe oricine şi că rare sunt cazurile în care familia este pregătită din punct de vedere financiar pentru înmormântare.
Ajutorul de înmormântare – un plus financiar nesperat pentru familiile în doliu
Decesul unei rude sau a unui prieten poate fi un eveniment extrem de neplăcut, care cu siguranţă nu a fost prevăzut şi a luat prin surprindere pe cei rămaşi în viaţă. De aceea, persoanele asigurate şi pensionarii pot beneficia de un ajutor de deces care se referă la o sumă de bani ce provine din bugetul de asigurări sociale.
Conform legii numărul 6 din 2020, ajutorul de înmormântare este majorat pentru cei care se califica. Acesta ajunge la suma de 5429 de lei pentru pensionari. Ajutorul de deces se poate solicita şi va fi acordat oricărui membru al familiei care face dovada gradului de rudenie pe care îl are cu defunctul. Conform legii aflate în vigoare, ajutorul de deces intra în posesia solicitantului la 3 zile lucrătoare de la depunerea actelor.
Ajutorul de înmormântare va fi acordat sub formă de numerar, iar suma este nerambursabila. De aceea, este bine de ştiut că pentru orice obiect funerar achiziţionat şi orice serviciu funerar ales, bonul sau factura sunt foarte importante.
Ce acte sunt necesare pentru a obţine un ajutor de înmormântare?
Pentru a solicita ajutorul de înmormântare de către persoana care este rudă cu defunctul, acesta este nevoit să depună documentele necesare la Casa de Pensii pentru a fi verificate şi aprobate, printre care:
· Cererea tip, obţinută de la Casa de Pensii şi completată la momentul depunerii actelor;
· Certificatul ce atestă starea civilă din care să fie atestat gradul de rudenie;
· Actul de identitate în copie şi original al solicitantului;
· Dovada că au fost achitate unele cheltuieli în ceea ce priveşte decesul;
· Actul medical emis de medicul expert din organizaţia de asigurări sociale;
· Certificatul de deces al persoanei în cauză.
Cine se califica în descrierea de membru al familiei decedatului?
Conform Casei de Asigurări Sociale, membrii ai familiei defunctului sunt consideraţi:
· soţul sau soţia defunctului;
· copiii defunctului, adoptaţi, naturali sau în plasament;
· părinţii sau bunicii defunctului.
Sunt situaţii excepţionale în care ajutorul de deces este plătit de angajator şi nu de Casă de Asigurări Sociale. În această categorie se încadrează persoanele cu contract individual de muncă, funcţionarii publici, dar şi persoanele care realizează venituri profesionale, cadre militare, poliţişti şi funcţionari publici şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în autoritatea legislativă, executivă şi judecătorească.
Aşadar, indiferent de momentul în care evenimentul neplăcut apare în viaţa oamenilor, ajutorul de deces va fi bine-venit şi uşor de obţinut.