Home Diverse Ce povești interesante ascund broșele?

Ce povești interesante ascund broșele?

by BeCool

Un accesoriu pe care unii îl consideră clasic sau vintage este broșa, care în ultima perioadă a revenit puternic în tendințe. Cu toate că aceasta este specifică stilului elegant, datorită varietății de modele care sunt disponibile astăzi, o broșă poate fi integrată în aproape orice ținută, indiferent de stilul vestimentar adoptat. 

Dacă broșele noi, abia cumpărate dintr-un magazin de bijuterii din aur, nu prezintă încă o istorie în spate, cele vintage, mai ales cele moștenite din generație în generație dețin o poveste frumoasă, sub semnul aerului de odinioară.

Cum au apărut broșele? 

Broșa reprezintă o bijuterie care în prezent, deține mai mult un rol estetic, deși inițial, aceasta a luat naștere din necesitate. Robele specifice Greciei Antice, pe care le purtau în general, nobilii, era prinse pe un umăr cu ajutorul unui accesoriu, sub forma unui medalion. Acesta era realizat din aur, în cazul nobililor, din argint, pentru soldați, și din alte materiale în cazul oamenilor de rând. 

Acest medalion, cunoscut și sub denumirea de cameo, era adesea sculptat sau bătut cu pietre prețioase, în funcție de statutul persoanei care îl purta, el fiind strămoșul broșei de astăzi. 

Acest rol funcțional a mai fost asociat broșelor și de alte popoare, cum ar fi celții și vikingii, care își prindeau pelerinele cu ajutorul acestora. Felul în care erau realizate aceste broșe era unul destul de simplu, având forma unui inel ce avea atașat un pin de prindere, sistem foarte rezistent de altfel. Deși puteau fi purtate atât de femei, cât și de bărbați, modelele erau diferite în funcție de statutul social. Broșele persoanelor bogate erau mult mai complexe și  cu mai multe detalii inserate, comparativ cu a celor mai puțin înstăriți.

Simbolistica broșelor 

Cu toate că rolul funcțional al broșelor era cel principal, estetica lor nu a fost niciodată scăpată din vedere. Dar începând cu anul 1930, broșele au început să fie purtate și cu o simbolistică în spate. 

În funcție de forma și modelul pe care acestea le avea, broșele simbolizau diferite aspecte. De exemplu, o broșă în formă de păianjen sau de bufniță semnifică precauție și cunoaștere, iar cea în formă de ancoră simbolizează stabilitatea, pe când forma de șarpe sau șopârlă exprimă iubire veșnică.

Broșele vechi și cu povești interesante în spate pot fi găsite atât în târguri dedicate obiectelor vintage. O piesă cu o poveste destul de cunoscută este broșa Tara, de origine celtică, despre care se spune că provine de pe Dealul Tarei, sediul Înalților Regi Irlandezi, care ar fi fost descoperită de o femeie, întâmplător, pe o plajă din Bettystown. 

De asemenea, Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii este o mare pasionată de broșe, din colecția sa făcând parte bijuterii spectaculoase, pe care le integrează în ținute pentru a comunica mesaje subtile.

You may also like