Costul final al factoringului depinde în mod evident de oferta unui firme specializate care oferă un astfel de serviciu de natură financiară. De obicei, există taxe sub formă de dobânzi și comisioane, precum și costuri suplimentare de factoring, la care trebuie să fii deosebit de atent.
Alege compania Instant Factoring, deoarece vei beneficia aici de facilități cu adevărat surprinzătoare.
La ce ar trebui să fii atent în ofertă?
Aflați în poziția de a alege o ofertă de factoring, antreprenorii se orientează după mai multe criterii când vor să obțină în acest mod surse de finanțare pentru companii.
Antreprenorii se așteaptă la:
– taxe mici;
– transparența ofertei;
– comoditate;
– intrare rapidă în posesia banilor solicitați.
Un proces eficient de verificare și un minim de formalități, iată cele două elemente de bază care sunt mai mult decât orice importante pentru ei. În prezent, companiile de factoring, datorită utilizării tehnologiilor moderne, sunt capabile să ofere toate acestea.
Atunci când compară cotațiile firmelor de factoring, un solicitant trebuie să acorde o atenție deosebită nu numai costurilor în sine, ci și următoarelor aspecte:
- limita de factoring: verifică cât de mulți bani poți obține ca finanțare și cât te costă în mod concret;
- tipul factorului: factorii bancari au de obicei un proces de verificare a factorilor mai complicat (deși mai simplu decât în cazul acordării de credite bancare), companiile de factoring nebancare sunt mai flexibile și mai rapide în derularea întregii operațiuni;
- costurile serviciilor de factoring: acordă atenție nu numai sumei pe care o poți primi, ci și metodei de calcul al taxelor; factorii percep, uneori, anumite taxe suplimentare, înainte de a lua o decizie, motiv pentru care verifică cu atenție ce costuri suplimentare va trebui să suporți;
- condițiile speciale pentru acordarea finanțării: unele companii de factoring iau în calcul și vechimea afacerii, vârsta antreprenorului sau chiar suma minimă a facturii;
- alegerea unei firme de factoring serioasă: verifică dacă factorul cu care dorești să începi cooperarea se bucură de cea mai mare încredere pe piață, dacă se preocupă de cele mai înalte standarde de calitate ale serviciilor pe care le oferă; internetul este un mijloc la îndemână prin care antreprenorii pot obține informații fiabile despre companiile de factoring.
Costurile de factoring
Nu fiecare factor percepe aceleași taxe. Costurile rezultă din politica financiară a fiecărei firme de factoring.
Unele percep un comision mai mare, dar dobânzi mai mici pentru suma acordată, alții renunță la orice taxe fixe suplimentare și se rezumă doar de dobânzi și comisioane. Verifică întotdeauna cu atenție toate costurile înainte de a decide să semnezi un contract cu un anumit factor.
Există în esență două categorii de comisioane de factoring:
- Comisionul de analiză a bonității
Este o taxă percepută chiar de la început, pentru pregătirea contractului și analiza bonității antreprenorului și a contractanților săi. În funcție de firma de factoring, aceasta ia forma unei taxe în sumă fixă și/ sau un procent (pe baza limitei de factoring).
- Comisionul de factoring
Este o valoare procentuală a sumei brute a facturii sau a plății în avans efectuate. De obicei, valoarea comisionului variază de la 0,2% la 5% pe lună.
Când vine vorba de metoda de calcul a comisionului, merită, de asemenea, să fii vigilent aici și să alegi opțiunea cea mai potrivită pentru tine.
Factorul poate percepe două tipuri de dobânzi:
- dobândă de capital – reprezintă remunerația factorului pentru utilizarea capitalului său;
- dobândă pentru întârziere – compensarea factorului pentru întârzierea plății.
În ceea ce privește metoda de calcul a dobânzii, factorii adoptă modele diferite. Unii percep dobânzi pentru avansul plătit antreprenorului.
Factoringul are o serie de avantaje evidente pentru micii antreprenori
Factorizarea nu se referă doar la accesul rapid la banii blocați temporar în facturile emise. De asemenea, această procedură aduce și alte beneficii specifice, pe termen lung, pentru afaceri:
- pentru antreprenorii mici, retragerea imediată a fondurilor înseamnă adesea o optimizare semnificativă a costurilor din compania lor;
- datorită factoringului, îți poți plăti datoriile către furnizorii tăi la timp, iar acest lucru va permite să obții reduceri viitoare, chiar și de câteva procente, de la aceștia;
- reducerile obținute vor reduce automat și costurile de producție și, implicit, vor face posibilă oferirea de prețuri mai bune clienților;
- factorizarea înseamnă totodată accesul la fonduri pentru dezvoltarea afacerii, posibilitatea de a angaja noi salariați sau de a cumpăra materiale și, astfel, o implementare mai eficientă a comenzilor curente și acceptarea altora noi.
Te-ar interesa și pe tine să obții online un acord de factoring în perioada actuală? Intră pe www.instantfactoring.com pentru a afla mai multe detalii și pentru a completa cererea de solicitare a acestui serviciu modern!