Home Stil de viata Menopauza și impactul asupra vieții sexuale

Menopauza și impactul asupra vieții sexuale

by BeCool

Menopauza este o etapă inevitabilă în viața fiecărei femei, una ce aduce cu sine o serie de schimbări care pot avea un impact și asupra vieții sexuale a acesteia. De ce și cum poate afecta menopauza viața ta sexuală vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce este menopauza?

Menopauza nu este o boală sau afecțiune, ci doar un proces fiziologic normal, care marchează sfârșitul perioadei reproductive. Deși vârsta exactă la care o femeie intră în menopauză poate varia, majoritatea femeilor o experimentează între vârstele de 45 și 55 de ani. Nu este un proces brusc, ci unul care, de regulă, durează aproximativ 7 ani (deși poate dura și până la 14 ani) și care are trei etape sau faze. Care sunt cele 3 faze ale menopauzei? Perimenopauza (când are loc tranziția către menopauză), menopauza (absența menstruației timp de 1 an) și post-menopauza (perioada care urmează instalării menopauzei).

Absența ciclurilor menstruale nu este singurul semn al menopauzei. Ea este asociată adesea cu simptome precum bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și insomniile. Aceste simptome pot varia în intensitate și pot avea un impact mai mic sau mai mare asupra calității vieții.[3]

Cum afectează menopauza viața sexuală?

Schimbările hormonale asociate menopauzei pot afecta semnificativ viața sexuală. Scăderea nivelului de hormoni poate duce la o reducere a interesului pentru sex și poate provoca și simptome fizice care pot afecta viața sexuală. Printre acestea se numără uscăciunea vaginală, care poate face sexul inconfortabil sau dureros. Schimbările emoționale prin care treci pot reprezenta o sursă de stres, iar transpirațiile nocturne îți pot afecta calitatea somnului. Atât stresul, cât și oboseala pot contribui și ele la scăderea libidoului.[1]

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, trebuie menționat că nu pentru toate femeile menopauza va însemna automat și o viață sexuală mai puțin activă sau satisfăcătoare. Dimpotrivă, unele femei chiar au raportat o creștere a apetitului sexual după menopauză. Se crede că printre motive s-ar numără lipsa anxietății legată de o posibilă sarcină nedorită, dar și faptul că, pentru majoritatea femeilor, menopauza apare într-un stadiu al vieții în care au mai puține responsabilități ca părinte, ceea ce înseamnă că se pot relaxa și concentra mai mult pe relația de cuplu.[2]

Ce se poate face pentru a îmbunătăți viața sexuală la menopauză?

Nu poți estima în avans ce impact va avea menopauza asupra vieții tale sexuale. Dacă însă vei dori să iei măsuri pentru a o îmbunătăți, ai mai multe strategii la dispoziție, inclusiv[1][2]: 

  • utilizarea de lubrifianți pe bază de apă – uscăciunea vaginală este un simptom comun al menopauzei, care poate provoca disconfort în timpul actului sexual; utilizarea unui lubrifiant poate fi de ajutor în aceste situații, făcând actul sexual mai confortabil; există pe piață o varietate de lubrifianți disponibili, iar alegerea unuia potrivit poate fi discutată cu medicul sau farmacistul; 
  • terapia de substituție hormonală – terapia de substituție hormonală este un tratament eficient pentru simptomele menopauzei; prin administrarea de hormoni estrogeni sau combinații de estrogeni și progesteron, nivelurile hormonale pot fi restabilite, ceea ce poate ameliora simptome precum uscăciunea vaginală, disconfortul în timpul actului sexual și libidoul scăzut; cu toate acestea, terapia hormonală nu este potrivită pentru toate femeile și ar trebui discutată cu medicul înainte de a fi începută; 
  • adoptarea unui stil de viață sănătos – poate contribui la ameliorarea simptomelor menopauzei, inclusiv a celor care afectează viața sexuală; o dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate și o bună îngrijire a sănătății mentale pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal.

Pe lângă cele menționate mai sus, nu uita că o bună comunicare cu partenerul este esențială în timpul menopauzei. Discută cu acesta despre schimbările prin care treci, despre nevoile și preocupările tale sexuale. Împreună, puteți găsi soluții pentru a vă îmbunătăți experiența sexuală, reducând anxietatea și creând un mediu confortabil și relaxat, favorabil unei vieți sexuale mai bune. 

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra vieții sexuale, însă există strategii și măsuri care pot ajuta femeile să mențină o viață sexuală activă și satisfăcătoare. De asemenea, este important de reținut că nu toate femeile se vor confrunta cu o scădere a apetitului sexual la menopauză. Indiferent de categoria de care te vei încadra, nu uita: cum alegi să faci față acestor schimbări depinde doar de tine! 

Bibliografie: 

  1. „Menopause and Sexuality”, Office on Women’s Health, 2017, www.womenshealth.gov/menopause/menopause-and-sexuality. Accessed 12 Oct. 2023.
  2. „Sex and Menopause”, WebMD, 13 Oct. 2021, www.webmd.com/menopause/sex-menopause. Accessed 12 Oct. 2023.
  3. „What Is Menopause?”, National Institute on Aging, 2021, www.nia.nih.gov/health/what-menopause. Accessed 12 Oct. 2023.

Cele mai citite articole

You may also like