În sezonul rece, copiii fac des infecții respiratorii virale. Sunt normale și se vindecă în aproximativ o săptămână. Tusea este, însă, simptomul care rămâne în urmă și trece mai greu. Cât de greu și în cât timp trece? Depinde de imunitatea celui mic, de cât de agresiv a fost episodul de răceală sau gripă, dar și de măsurile pe care le iei. Dacă folosești tratamentul corect, dacă alegi cel mai bun sirop de tuse pentru copii, atunci problema începe să se amelioreze în doar 4-5 zile.
În primul rând, e important să acționezi încă de la debutul simptomelor de răceală. Tratează boala de bază cu antivirale naturale, iar în paralel îi vei administra copilului alte remedii care acționează țintit pe simptome: antifebril pentru febră mare, comprimate de supt pentru durerile în gât, sirop natural pentru tuse.O altă condiție este să alegi tipul de sirop și doza în funcție de vârsta copilului. Respectă modul de administrare, nu întrerupe tratamentul la cele mai mici semne de ameliorare, dar nici nu-l prelungi mai mult decât scrie pe prospect. Dacă vezi că nimic nu dă rezultat, că tusea nu cedează, mergi la medic pentru investigații.
5 caracteristici importante ale siropului de tuse pentru copii
Bine, bine, îi dăm copilului sirop de tuse, dar ce sirop? Pe piață există o varietate de rețete. Care este cea mai bună? Ei bine, cel mai bun sirop de tuse pentru copii ar trebui să aibă câteva caracteristici.
1. Să fie adaptat tipului de tuse
Există tuse seacă, iritativă, și tuse productivă, cu expectorație. Primul tip se tratează cu remedii care au efect calmant, emolient pentru gât, care reduc iritația și nevoia de a tuși (ex. pătlagină, flori de salcâm, de tei, nalbă mare, trei frați pătați). Tusea cu expectorație „cere” remedii care fluidifică secrețiile și ajută la eliminarea lor mai ușoară (ex. scai vânăt, muguri de pin, cimbrișor). Nu folosi sirop pentru tuse uscată într-o tuse productivă, și nici invers! Totuși, pentru a nu le încurca, dar și în cazul unei tuse mixte, specialiștii au creat sirop de tuse pentru copii care acționează eficient atât pe cea uscată, cât și pe cea umedă.
2. Să fie din ingrediente naturale
O altă condiție pentru un sirop de tuse bun e să fie cât mai natural. Infecțiile respiratorii virale s-au tratat din cele mai vechi timpuri cu remedii din natură. Nu e nevoie de pastile de sinteză pentru a învinge boala, în special la copii. Plantele, produsele stupului, anumite fructe și legume sunt perfecte și suficiente.
3. Să nu conțină zahăr adăugat
Un sirop e, prin definiție, dulce. Dar asta nu înseamnă că trebuie să conțină zahăr. Poate fi îndulcit natural cu fructoză sau cu miere, care nu reduc pofta de mâncare și vin, în plus, cu proprietăți benefice pentru imunitatea celui mic.
4. Să nu conțină coloranți, arome artificiale
Siropurile care nu conțin E-uri și ingrediente de sinteză sunt mai bine tolerate de către cei mici și pot reduce riscul de reacții adverse.
5. Să aibă gust bun
Cele mai citite articole
Nu în ultimul rând, pentru a nu-l refuza „ca pe medicament”, siropul de tuse ideal pentru copii e bine să aibă gust plăcut și să fie ușor de administrat. Din fericire, extractele apoase de plante cu parfum delicat și fructoza bună și dulce face siropul natural un remediu de nerefuzat de către orice mofturos.
De ce mai trebuie să ții cont în caz de tuse la copii
Pentru ca siropul de tuse să dea rezultat, e bine să respectați, în paralel, câteva recomandări.
· Un aspect esențial este hidratarea. Dă-i copilului cât mai multe ceaiuri călduțe, îndulcite cu puțină miere, căci fac bine la gât și fluidifică secrețiile care provoacă tusea.
· Îl mai poți pune să facă inhalații cu aburi, care au același efect benefic pentru sistemul respirator.
· Camera celui mic e bine să fie aerisită constant, pentru a preveni acumularea microbilor, însă evită odorizantele, fumul de țigară. De asemenea, folosește un umidificator în încăperea în care stă copilul.
· Nu-l lăsa să stea cu nasul înfundat! Secrețiile care se acumulează îngreunează vindecarea, agravează tusea și scad calitatea somnului pe timp de noapte. În unele cazuri, predispun la infecții bacteriene. În funcție de vârstă, învață-l pe copil cum să-și sufle corect nasul. Iar dacă e prea mic, picură-i în nas o soluție salină preparată în casă sau ser fiziologic, apoi aspiră mucusul cu o pompiță specială.
· În ceea ce privește alimentația, e bine ca o vreme să mănânce alimente moi, ușoare: supe, piureuri de legume, pilaf, legume la cuptor și proteine slabe. Evită dulciurile, lactatele, făinoasele și alimentele uscate și sărate, care irită gâtul (chipsuri, popcorn…).
Tusea nu trebuie ignorată și lăsată să treacă de la sine. Se poate croniciza, poate da complicații ale tractului respirator, dureri în gât, afectează somnul, calitatea vieții. Alege cel mai bun sirop de tuse pentru copii, administrează-l conform prospectului și veți trece repede și bine peste acest episod!