Home Stiri Confortabil sau comfortabil – cum se scrie corect și de ce?

Confortabil sau comfortabil – cum se scrie corect și de ce?

by BeCool

Scrisul corect reprezintă o abilitate esențială în comunicarea scrisă. O bună cunoaștere a regulilor gramaticale, ortografice și de punctuație este crucială pentru a transmite cu precizie ideile și mesajele noastre. Cu toate acestea, în era digitală în care suntem adesea tentați să folosim scurtături sau să neglijăm corectitudinea în favoarea rapidității, arta scrisului corect poate părea în declin.

 Cu toate acestea, scrisul corect rămâne un pilon al comunicării eficiente și poate face o diferență semnificativă în modul în care suntem percepuți în mediul profesional și personal. În acest articol, vom explora importanța scrisului corect și vom oferi sfaturi utile pentru a vă îmbunătăți abilitățile de scriere.

Confortabil sau comfortabil – cum se scrie corect și care este explicația?

Forma corectă este „confortabil.” „Comfortabil” este considerată o formă incorectă în limba română.

Explicația constă în regulile de ortografie ale limbii române. Cuvântul „confortabil” derivă de la cuvântul francez „confortable” și a fost adaptat în limba română. În limba română, sunetul [k] din cuvântul original a fost înlocuit cu sunetul [ț], astfel că se scrie „confortabil.” Aceasta este o regulă de ortografie care se aplică la multe cuvinte împrumutate din alte limbi, pentru a le adapta la fonetica limbii române.

Deci, pentru a folosi forma corectă, ar trebui să scrieți întotdeauna „confortabil.”

Originile cuvântului confortabil

Cuvântul „confortabil” are origini în limba franceză. El provine din cuvântul francez „confortable,” care la rândul său derivă din verbul francez „conforter,” cu sensul de „a consola” sau „a încuraja.” Cuvântul „conforter” vine din limba latină „comfortare,” care înseamnă „a întări” sau „a sprijini.” Astfel, termenul „confortabil” a păstrat sensul inițial legat de a oferi confort sau a face pe cineva să se simtă bine, fără a suferi disconfort.

Cele mai citite articole

În limba română, acest cuvânt a fost împrumutat din limba franceză, iar forma „confortabil” a devenit cea acceptată și corectă în ortografia română. Acest cuvânt este folosit pentru a descrie lucruri sau situații care sunt plăcute sau care oferă confort sau comoditate.

Ce înseamnă confortabil potrivit DEX

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), termenul „confortabil” are următoarele sensuri:

 • Care asigură confortul, care face să se simtă bine din punct de vedere fizic sau psihic. De exemplu, „Un scaun confortabil este esențial pentru relaxare.”
 • Care este comod, care permite o utilizare ușoară sau plăcută. De exemplu, „Această cameră de hotel este foarte confortabilă.”
 • Care este potrivit, care se potrivește bine într-o anumită situație. De exemplu, „Această rochie este confortabilă pentru o petrecere de seară.”

De ce este important să folosim cuvintele în forma lor corectă?

De ce este important să folosim cuvintele în forma lor corectă?

Sursa foto

 • Comunicare eficientă: Folosirea cuvintelor în forma lor corectă contribuie la claritatea și precizia comunicării. Oricine citește sau ascultă va înțelege mai ușor mesajul pe care încercăm să-l transmitem.
 • Profesionalism: În contextul profesional, scrierea corectă este adesea un indicator al competenței și atenției la detalii. Documentele, e-mailurile și rapoartele fără erori de limbaj sunt mai susceptibile să creeze o impresie pozitivă.
 • Evitarea ambiguității: Folosirea cuvintelor în forma corectă ajută la evitarea ambiguității și a interpretărilor greșite. Cuvintele cu sensuri multiple sau cu ortografie greșită pot duce la confuzie.
 • Respect față de limbă: Limba este un aspect important al culturii și al identității naționale. Folosirea corectă a limbii este o formă de respect față de această identitate și tradiție lingvistică.
 • Dezvoltare personală: Îmbunătățirea abilităților lingvistice și a gramaticii poate contribui la dezvoltarea personală și la înțelegerea mai profundă a limbii și a comunicării.
 • Evitarea prejudiciilor: Erorile gramaticale sau ortografice pot să creeze impresia de neglijență sau lipsă de educație, ceea ce poate influența negativ modul în care sunteți perceput de către ceilalți.

Folosirea cuvintelor în forma lor corectă este esențială pentru a asigura o comunicare eficientă, pentru a păstra profesionalismul în scris și pentru a exprima respect față de limbă și cultură. Este un aspect important al dezvoltării personale și al construirii unei bune reputații în mediul profesional și personal.

De ce se face confuzie între confortabil și comfortabil?

Confuzia între „confortabil” și „comfortabil” poate apărea din mai multe motive:

 • Influente din limbi străine: Limba română are multe cuvinte împrumutate din alte limbi, cum ar fi franceza, engleza sau italiană. În unele limbi străine, forma „comfortabil” sau similară poate fi folosită, ceea ce poate duce la confuzii pentru vorbitorii de limba română.
 • Erori de pronunțare: Uneori, oamenii pot pronunța cuvântul într-un mod care seamănă cu „comfortabil,” ceea ce poate duce la confuzii în scriere.
 • Lipsa cunoașterii regulilor ortografice: Dacă cineva nu este familiarizat cu regulile de ortografie ale limbii române sau nu le aplică corect, acesta ar putea să folosească forma greșită „comfortabil.”

Pentru a evita confuzia, este important să se cunoască regulile ortografice ale limbii române și să se folosească cuvântul corect, adică „confortabil.” Este întotdeauna recomandabil să consultăm un dicționar sau să căutăm confirmarea corectitudinii ortografiei atunci când suntem nesiguri cu privire la un cuvânt sau la o formă specifică.

Importanța scrisului corect nu poate fi subestimată în nicio sferă a vieții noastre. Scrierea corectă nu doar că facilitează comunicarea eficientă și precisă, dar este și un indicator al profesionalismului și al respectului față de limbă și cultură. Erorile gramaticale și ortografice pot duce la confuzie, la interpretări greșite și pot diminua impactul mesajelor noastre. De asemenea, un nivel înalt de scriere corectă contribuie la încrederea în sine, dezvoltarea personală și succesul în mediul profesional. Prin urmare, eforturile de a îmbunătăți abilitățile de scriere și de a folosi cuvintele în forma lor corectă reprezintă un pas important în direcția unei comunicări mai eficiente și a construirii unei reputații solide.

Cele mai citite articole

You may also like